Novi zakoni kod susjeda
20

Velike promjene 2024. u Hrvatskoj: Rast plata i minimalca, promjena dobne granice za penziju

L. S.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Hrvatske građane u novoj 2024. godini čekaju mnoge promjene jer se mijenja čak devet poreznih zakona, uključujući i one koji utječu na obračun plate.

Nova godina donosi i promjenu dobi penzije za žene, a tu su i promjene koje se tiču socijalne skrbi, penzionog osiguranja, zdravstva i obrazovanja, prenosi Danas.hr.

Prvo, minimalna plata će porasti za 140 eura bruto, dok je sadašnji iznos minimalne plaće 700 eura bruto, novi će iznositi 840 eura, odnosno otprilike 677 eura neto. Time povećanje iznosi 20 posto.

Kada je riječ o porezu na dohodak, novi će osobni odbitak iznositi 560 eura, no povećava se i osobni odbitak za uzdržavane članove porodice i invalidnost. Prag za primjenu više stope poreza na dohodak iznosit će 50.400 eura, tačnije 4.200 eura mjesečno.

Mijenjaju se i mjere koje utječu na napojnice. Neoporezivi dio napojnica je 3.360 eura godišnje, a iznad propisanog iznosa se oporezuju kao konačan drugi dohodak po stopi od 20 posto.

Zatim, umanjena je mjesečna osnovica za obračun doprinosa za MIO 1. stup. Za bruto platu do 700 eura fiksna olakšica iznosi 300 eura, a za plate od 700,01 do 1.300 eura olakšica se postupno smanjuje.

Potom, maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, porast će na 700 eura, što je 36,38 eura više od trenutnih 663,62 eura.

Nagrada za radne rezultate, odnosno dodatnu platu, raste s 995,43 eura na 1.120 eura, a novčana paušalna nagrada za troškove prehrane radnika raste do 1200 eura. Dnevnice za službena putovanja u "tuzemstvu" od iduće godine će biti neoporezive do iznosa od 30 eura, u odnosu na trenutnih 26,55 eura.

Poslodavci će moći neoporezivo isplatiti i do 560 eura subvencije radniku zbog invalidnosti, smrt u obitelji i dugotrajno bolovanje.

Ukida se i prirez porezu na dohodak, a porez na kuće za odmor će biti u rasponu od 0,60 do pet eura po metru kvadratnom. Od nove godine općine i gradovi odlučuju o novim stopama poreza na dohodak.

Dob za penziju žena bit će 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža. U prijevremenu penziju će ženske osobe moći otići s 58 godina i šest mjeseci, tačnije s 33 godine i šest mjeseci staža.

U novoj godini Hrvati prestaju s dvojnim prikazivanjima cijena. U svim će trgovinama, kafićima i slično cijene biti prikazane samo u jednoj valuti.

Promjene čekaju i studente s povećanjem iznosa minimalne studentske satnice. Ona će iznositi 5,25 eura neto. Nedjeljom i praznicima radit će minimalno za 7,88 eura po satu.

Izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji povećava se osnovica za određivanje osobne invalidnine i drugih braniteljskih prava. Određivat će je Vlada svake godine, a ona ne može biti manja od one u proteklom razdoblju.

Zakonom o inkluzivnom dodatku od 1. januara objedinjuju se četiri naknade - osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene.