Nakon osam godina
1

Ukida se zabrana protesta na Markovom trgu u Zagrebu

FENA
Markov trg
Markov trg
Nakon osam godina javnost će institucijama vlasti napokon moći poslati poruku koji su joj ciljevi, izjavio je danas hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana protesta na Markovom trgu.

Ostojić je podsjetio da je Ustavni sud prošle godine ukinuo sporne odredbe Zakona kojima je bivša, HDZ-ova vlast zabranila javno okupljanje na 100 metara od zgrada Sabora, Vlade i Ustavnog suda, čime je zapravo onemogućen protest na Markovom trgu.

Ta se zabrana, napomenuo je, odnosila i na grupe manje od 20 ljudi, iako one s obzirom na brojnost ne predstavljaju javno okupljanje.

Vlada stoga predloženim izmjenama ponovno dopušta okupljanja na Markovom trgu, ali uz određena ograničenja, za koja je Ostojić rekao kako su u granicama razmjernosti i nužnosti te u skladu s UN-ovom Deklaracijom o ljudskim pravima.

Izmijeni li Sabor zakon kako to predlaže Vlada, javna okupljanja i protesti na Markovu trgu bili bi dopuštena već za desetak dana, pri čemu bi pristup sudionika okupljanja bio ograničen na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda.

Taj će prostor biti primjereno označen, a javno okupljanje i protest bit će moguć od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500.

Ostojić je istaknuo da je vremensko ograničenje predviđeno na način da se ne uzurpiraju higijenski i sanitarni uvjeti tokom okupljanja na Markovom trgu, ali i da se osigura da demonstranti svoje poruke mogu odaslati u vrijeme dok Sabor i Vlada zasjedaju, odnosno rade.

Opravdano je, naglasio je, i ograničenje u broju sudionika okupljanja, budući da na Markov trg i ne stane više od 1500 ljudi, a organizatorima okupljanja time se, rekao je, omogućava da ako očekuju više sudionika da za prosvjed odaberu neku drugu lokaciju.

O zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.