Izbori u Crnoj Gori
0

Đukanovićev velik uspjeh, opozicija podijeljena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Koalicija Evropska Crna Gora Mila Đukanovića postigla je velik uspjeh na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima, najbolji od početka višestranačja u Crnoj Gori, a zbog usitnjenosti i razjedinjenosti opozicije mnoge manje stranke nisu ušle u parlament, ocjena je prvih komentara parlamentarnih izbora u ponedjeljak u Podgorici.

Đukanovićeva koalicija, po projekcijama Centra za monitoring (CEMI), osvojila je sigurnih 46 mandata u crnogorskom parlamentu, a kad se prebroje svi glasački listići možda će dobiti još dva do tri mjesta u parlamentu od ukupno 81 zastupnika. Mandati će se rasporediti po koalicijskom sporazumu vodeće Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Bošnjačke stranke (BS).

Nesigurnost zbog tumačenja rezultata temeljenih na odgovarajućem uzorku CEMI objašnjava mogućom greškom od 0,4 posto i činjenicom da se Narodnjačka koalicija (NK) nalazi na prijelazu izbornog praga od tri posto, što će se utvrditi tek kad se prebroje svi glasački listići. Ako ta koalicija pređe prag, dobit će dva mandata, a ne pređe li, jedan bi mandat bi pripao DPS-u, a drugi Novoj srpskoj demokratiji (NOVA).

Na rubu ulaska u parlament je i stranka Albanska perspektiva te ako ni ona ne pređe prag, i taj mandat će dobiti DPS. Konačnu odluku svakako će donijeti Državna izborna komisija, koja je prve službene rezultate najavila za utorak.

Najjača će opoziciona stranka biti Socijalistička narodna partija (SNP) s 15 mandata, potom Nova srpska demokratija (NOVA) s osam i Pokret za promjene (PzP) s pet.

Tri albanske stranke - Demokratska unija Albanaca (DUA), Forca i Albanska lista (AL) - imaju po jedan siguran mandat.

U pobjedu Đukanovićeve vladajuće koalicije malo ko je sumnjao, ali da će biti tako uvjerljiva, vjerovali su samo čelnici te stranke koja je punih 18 godina na vlasti u Crnoj Gori.

Kako je rekao i sam Đukanović u obraćanju svojim biračima, opredijelili su se "za siguran život, gospodarski i demokratski napredak i evropsku budućnost". Crna Gora je, od svih zemalja zapadnog Balkana, vjerojatno najdalje otišla u približavanju Europi, a za brz gospodarski napredak, razvoj demokracije i uređenje ukupna političkog prostora dobija pohvale iz Bruxellesa i drugih evropskih prijestolnica. To je vješto iskorišteno i u izbornoj kampanji, pa su brojni svjetski diplomati ovih dana pohodili Podgoricu, odajući priznanje Crnoj Gori za rezultate postignute u ispunjavanju uslova za približavanje euroatlantskim integracijama.

Đukanović je, ocjenjuju analitičari u Podgorici, uvjerljivom pobjedom dobio legitimitet da nastavi put koji je počeo. Čim su objavljeni neslužbeni rezultati, najavio je da će brzo sastaviti "odgovornu i sposobnu vladu koja će se kvalitetno i učinkovito pozabaviti gospodarskim teškoćama i pitanjem demokratizacije". "Ta će vlada uspješno i sigurno obaviti potrebne reforme i približiti Crnu Goru željenu cilju - evropskim i euroatlantskim integracijama", dodao je.

Crnogorska opozicija nezadovoljna je rezultatima, a po ocjeni Nebojše Medojevića, čelnika Pokreta za promjene, stranke koja je najviše pala, da je opozicija bila složnija, mogla je ostvariti više. Ni drugi čelnici opozicionih stranaka nisu zadovoljni rezultatom, iako je na nivou očekivanog. Tako čelnik Nove srpske demokratije Andrija Mandić ističe da je posebno nezadovoljan zbog toga što je velik broj glasova, koje su građani dali malim strankama, otišao Demokratskoj partiji socijalista. Nezadovoljstvo, posebice apstinentima na izborima koji su pridonijeli visokoj pobjedi DPS-a, izrazio je i Srđan Milić, čelnik Socijalističke narodne partije (SNP), koja je dobila gotovo dvostruko više mandata nego do sada, i vrlo se uspješno od prosrpske okreće u građansku opciju.

Analitičari kažu da su rezultati, općenito, očekivani, da pobjeda Đukanovićeva DPS-a ni jednog trenutka nije bila upitna, jer im usitnjena oporba nije bila ozbiljan suparnik te da se politička scena stubokom promijenila jer će samo nekoliko stranaka ući u parlament.

Po izvješću Centra za demokratsku tranziciju (CDT), objavljenu u ponedjeljak, izborni dan u Crnoj Gori protekao je mirno i bez većih nepravilnosti, a određeni propusti u postupku glasanja ne mogu utjecati na regularnost i krajnji rezultat izbora. CDT je potvrdio objavljene preliminarne rezultate te je, upozorivši na nedorađenost izbornog zakonodavstva, ocijenio da su "prijevremeni izbori u Crnoj Gori uglavnom provedeni zakonito, uz osnovne slobode, ali da nisu dostatno primijenjene preporuke međunarodne zajednice".