Imao lažni hrvatski pasoš
0

Uhapšen ključni čovjek zločinačke grupe "Pink Panter"

FENA
Ključni čovjek jedne od najpoznatijih svjetskih zločinačkih skupina, znane kao "Pink Panter", državljanin Crne Gore Radovan Jelušić (39), uhapšen je u Rimu, a kod sebe je tog trenutka imao lažni hrvatski pasoš, prenose u nedjelju beogradski elektronski mediji.

Glavni sekretarijat Interpola potvrdio je, kako se navodi, Jelušićevo hapšenje koje se dogodilo u petak, a njegov identitet potvrđen je usporedbom otisaka prstiju i fotografija.

Izvršni direktor Interpola Jean-Michel Louboutin kazao je kako to hapšenje, koje je uslijedilo manje od dvije sedmice nakon hapšenja drugog člana "Pink Pantera" iz Crne Gore, jasno pokazuje učinkovitost rada policija koje se bave istragom te bande oružanih pljačkaša, a posebno policija Crne Gore i Italije u ovom slučaju.

"Jasno je da s povećanjem broja informacija do kojih dolazi Interpol i njegova mreža od 188 država članica istodobno raste broj lociranih, identificiranih i uhapšenih članova "Pink Pantera", kazao je Louboutin.

Prije dvije sedmice na granici Srbije i Crne Gore uhapšen je Bojan Vučović (24), Jelušićev saradnik i član navedene zločinačke grupe.

Inače, članovi grupe koja je učestvovala u krađi nakita u Tokiju, koju se povezuje s mrežom kradljivaca "Pink Panter", sredinom decembra 2009. u Beogradu su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Troje optuženih za učešće u krađi nakita vrijednog oko 19,3 miliona eura u japanskom glavnom gradu Tokiju marta 2004. osuđeno je u ponovljenom postupku zbog pljačke zlatare uz upotrebu sile.

Grupi je ponovo suđeno nakon što je srbijanski Vrhovni sud krajem oktobra 2008. prihvatio žalbe državnog tužilaštva, optuženih i njihovih advokata te ukinuo prvostepenu presudu, izrečenu u oktobru 2007.

Troje osuđenih u medijima je povezivano s međunarodnom kriminalnom grupom "Pink Panter", međutim, u obrazloženju presude navedeno je da nema dokaza da su optuženi pripadali organiziranoj zločinačkoj grupi, kako je navedeno u optužnici.