Portal pa televizija
2

Udarna igla ruske propagande: Od danas dostupan RT Balkan

G. M.
Ruska televizija Russia Today pokrenula je internetski portal za izvještavanje iz našeg regiona - RT Balkan, čije je sjedište u Beogradu.

Podsjetimo, većina zapadnih zemalja zabranila je program ovog medija nakon ruskog napada na Ukrajinu. RT je, zajedno sa drugim ruskim medijima, optužen za širenje ruske propaganda, čiji je prvenstveni cilj opravdati agresiju na Ukrajinu i brutalne zločine u toj zemlji.

Početak televizijskog emitovanja RT-a iz beogradskog studija planiran je do 2024. godine. Rukovodilac RT Balkan je Јelena Milinčić.

Kako se može vidjeti, bit će orjentisani uglavnom na Srbiju, ali iz naziva se može vidjeti da će ciljati publiku iz cijelog regiona.

"Tu smo da ponudimo platformu originalnim misliocima i polemičarima, onim cijenjenim u društvu, onim mlađim za koje će se tek čuti, ali i onima koji su marginalizovani u vodećim medijima. Od društvenih medija, preko politike do naučne zajednice", napisala je Milinčić.

Dodala je da im je cilj da stignu i do onih koje će "iznenaditi".

"Mi smo tu da vam predstavimo ruski pogled na svijet, za sada preko tekstova, kolumni, multimedijskih projekata i video sadržaja, a uskoro i preko TV ekrana", kazala je.