Nakon Putinovog govora
31

Russia Today dolazi u BiH naredne godine, najavljeno pokretanje programa na srpskom jeziku

N. V.
Foto: Jaap Arriens/RT
Foto: Jaap Arriens/RT
Glavna urednica medijske grupacije Rusija sevodnja Margarita Simonjan otkrila je da će od sljedeće godine televizija Russia Today biti emitovana u Republici Srpskoj, odnosno cijeloj Bosni i Hercegovini.
Ona je navela kako će program biti na srpskom jeziku, a do ove odluke je došlo nakon jučerašnje konferencije za medije ruskog predsjednika Vladimira Putina kojeg je novinar ATV-a upitao kada će ruski programi biti pokrenuti u tom entitetu.

Putin je odgovorio da će zamoliti kolege da vide šta mogu uraditi po tom pitanju i da li se može osnovati televizija u BiH, a što je već danas najavljeno iz ruske medijske grupacije.

"Zaista je šteta što nema ruskih medija, RT ovdje nije prihvaćen, zar ne? Pitat ću svoje kolege sa RT-a i iz VGTRK-a (Sveruska državna televizijska i radiodifuzna kompanija) da vide šta se može uraditi", kazao je Putin.

Simonjan se oglasila i poručila da će se ruska strana potruditi da mlada novinarka koja je skrenula pažnju na tu temu, naredne godine u svom domu dobije sve što joj je potrebno.

"Sljedeće godine pokrećemo emitovanje programa na srpskom jeziku koje do sada nikada nije postojalo. Naći ćemo Vas, draga, i pobrinuti se da Vam na televizoru bude sve podešeno, da sve potrebne antene budu povezane", rekla je Simonjan, gostujući na televiziji "Rusija 1".

Ona je podsjetila na to da na Balkanu već postoji aktivan portal RT na srpskoj jeziku koji se zove RT Balkan.

Inače, Putin je jučer održao veliku konferenciju za medije na kojoj se dotakao i Bosne i Hercegovine kazavši da se u potpunosti slaže sa stavovima rukovodstva RS-a. Istaknuo je i stav da budućnost u BiH moraju određivati oni ljudi koji žive na toj teritoriji bez obzira na odluke koje im se nameću.