Krenuo 11. Zagreb pride
33

Učesnici nose transparente "Ljubi, ljubi pedera", "Milanka, vrati se"...

FENA
Sa prošlogodišnjeg Zagreb Pridea (Foto: Arhiv/AFP)
Sa prošlogodišnjeg Zagreb Pridea (Foto: Arhiv/AFP)
Pod sloganom "Imamo obitelj! Hiljadljetni hrvatski san", pripadnici rodnih manjina u 15 sati krenuli su s Trga žrtava fašizma odakle će u povorci prošetati središtem Zagreba do Zrinjevca te održati završni skup s govorima i zabavnim programom.

Učesnici povorke "naoružani su transparentima" "Mate ima mengu", "Ljubi, ljubi pedera", "Picu bi jeka", "Milanka, vrati se".

Okupljanje sudionika povorke počelo je nešto prije 14 sati, a organizatori, Udruženje Zagreb Pride, pozvali su građane na 11. rođendan zagrebačke Povorke ponosa i - kako su rekli - na taj način, bez obzira na ličnu orijentaciju, podrže jednakost, dostojanstvo, ravnopravnost i vidljivost svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba (LGBTIQ).

Matea Popov iz Zagreb Pridea koji je i organizator povorke, izjavila je novinarima uoči početka povorke kako ne može reći koliko će tačno ljudi sudjelovati na ovogodišnjem Zagreb Prideu, ali da je do sada iz godine u godinu povorka bila sve veća.

"Prošle godine bilo je nekoliko hiljada ljudi. Nemamo razloga očekivati manju povorku a sigurni smo da će biti velika i šarena", rekla je Popov.

Proći će svim glavnim gradskim ulicama uključujući i Trg bana Jelačića gdje će se kratko zaustaviti, a na Zrinjevcu su oko 16 sati predviđeni govori i zabavno glazbeni program, dodala je.

Najavljeno je proglašenje "Homofrenda" i "Homofoba" godine, "LGBTIQ osobe godine" te koncert Mangroovea, hrvatskog autorskog neo soul funk benda.

Popov je istaknula i kako je poruka ovogodišnjeg Pridea "Imamo obitelj! Hiljadljetni hrvatski san" upozoriti na postojanje LGBT porodice koje ove godine po prvi put kao organizirana grupa koračaju u povorci.

"Na to smo posebno ponosni što se uspjela postići vidljivost porodica za koje se smatralo da ne postoje", kazala je

Upitana koje političare očekuju u povorci, rekla je da su na povorku svi dobro došli, ali ko će tačno doći da im nije poznato. Na pitanje imaju li ove godine neke strane goste, Popov je rekla da su uglavnom najavljeni gosti iz regije - Makedonije i Srbije.

Oko 14 sati okupljenima se pridružila saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy. "Apsolutno se slažem da seksualne manjine trebaju imati ista prava kao i heteroseksualni građani, jer im to garantuje Ustav", rekla je Holy. Nada se, kaže, da će njihova prava što se tiče braka i porodice, uskoro i zakonski biti izjednačena s onima heteroseksualnih parova.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ) saznaje se da Zagreb Pride osigurava nešto više od 400 policajaca i za sada nema nikakvih problema. Policija također snima skup što je u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.