Crnogorci još nisu odlučili
5

U Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj Kurban-bajram se obilježava u petak

Anadolija
Muslimani u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji prvi dan Kurban-bajrama obilježit će u petak, a u Makedoniji, Albaniji i na Kosovu u četvrtak. Crnogorci još neodlučni.

Zamjenik srbijanskog reisa, beogradski muftija Muhamed Jusufspahić izjavio je, povodom razilaženja o prvom danu Kurban-bajrama, da je na nivou Islamske zajednice Srbije odlučeno da prvi dan ovog velikog muslimanskog praznika bude u petak, 26. oktobra.

Jusufspahić je dopisniku Andolije iz Beograda rekao da se datum Kurban-bajrama određuje "tamo gdje je Kaba i gdje su hadžije".

"Muslimani svijeta se ne okreću ka Sarajevu, Beogradu, Prištini, Ankari, Istanbulu, New Yorku. Muslimani svijeta ne hodočaste i ne idu na hadždž u Sarajevo, Beograd, Prištinu, Ankaru, Istanbul, New York. Mekka jeste mjesto ka kome srca i lica okrećemo. Onamo se spremamo za hadždž i pokrećemo. Svuda na zemlji je vrijeme Kurban-bajrama onda kada je u Mekki. Promjena datuma i usklađivanje kalendara može biti samo ako do promjena dođe u Mekki", saopštio je zamjenik srbijanskog reisa Muhamed Jusufspahić.

Muftija sandžački Hasib ef. Suljević izjavio je da su na nivou Mešihata do sada poštovali odluke turskog diajeta, odnosno Islamske zajednice Turske, ali kako ne bi stvarali zbrku među muslimanskim vjernicima, najvjerovatnije će ispoštovati odluku da prvi dan Kurban-bajrama bude u petak.

Suljević je pojasnio da su muslimani na Balkanu okrenuti Hanefijskom mezhebu, a ne Šafijskom, kao što je slučaj u Saudijskoj Arabiji i nekim drugim azijskim i afričkim zemljama.

Suljević je istakao da je, prema Hanefijskom mezhebu, praksa da datum Kurban-bajrama i drugih muslimanskih blagdana određuju oni koji prvi vide mlađak.

Ove godine muslimani će razjedinjeno obilježiti prvi dan Kurban-bajrama. U arapskom svijetu Kurban-bajram počet će u petak, a prema odluci turskog reisa prvi dan Kurban-bajrama je u četvrtak.

Podijeljeni su i muslimani na Balkanu. U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji prvi dan Kurban-bajrama obilježit će se u petak, a u Makedoniji, Albaniji i na Kosovu u četvrtak. Crnogorci su još neodlučni.