Nove smjernice
1

U Srbiji školska godina počinje razgovorima s učenicima, uveden novi predmet

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za 65.000 prvačića i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas počinje nova školska godina, a prvog dana neće biti predavanja, već će on biti posvećen sigurnosti i razgovorima o njegovanju vrijednosti.

Po najavama Ministarstva prosvjete, sigurnost učenika bit će stavljena u prvi plan pošto je 13-godišnji učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" 3. maja ubio devetoro učenika i radnika osiguranja.

Prethodna školska godina zbog toga je završena ranije - 6. juna, odlukom Vlade Srbije koja je donijeta pet dana prije toga.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema novim smjernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima s đacima, a tokom prvih sedmica najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savjetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrijednosti.

Uveden je i novi izborni predmet - "Vrline i vrijednosti kao životni kompas" koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrijednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je veće prisustvo kako školskih policajaca, tako i policajaca koji će patrolirati oko škola, i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.