Aromatizirana voda
23

U Hrvatskoj prijavljeni slučajevi trovanja mineralnom vodom

M. G.
Foto: Glas Istre
Foto: Glas Istre
Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke o trovanju aromatiziranom vodom u riječkim kafićima, hrvatska policija je izvijestila o slučaju hospitalizacije osobe pod sumnjom na hemijsku povredu jednjaka.

Prema policijskom izvještaju, 4. novembra ove godine, jedna osoba je pozlilo tokom konzumacije bezalkoholnog pića u riječkom ugostiteljskom objektu, te je prevezena u KBC Rijeka radi ljekarske pomoći. Policija je izvršila uviđaj, obavila razgovore s više osoba te izuzela određene predmete.

Društvenim mrežama u međuvremenu kolaju brojne poruke u kojima se tvrdi da su se nekoliko osoba otrovalo mineralnom vodom u riječkim ugostiteljskim objektima, te su im pružene medicinske intervencije.

Izvjesno je da se u porukama spominje Coca-Cola, a kompanija je potvrdila da je jedan slučaj povezan s njihovim pićem.

U njihovom saopćenju istaknuto je da su otvoreni za saradnju s nadležnim tijelima i izrazili su duboku zabrinutost za osobu koja je bila uključena u incident.

"Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima", objavila je Coca-Cola u Hrvatskoj.

Policija je obavijestila nadležno državno tužilaštvo i Državni inspektorat o dosadašnjim saznanjima i nastavlja istraživanje ovog događaja.

Ovo se događa nekoliko sedmica nakon što je muškarac iz Pule u jednom televizijskom intervjuu izjavio da je popio vodu iz bočice u riječkom restoranu i doživio ozbiljne povrede, uključujući oštećenje jednjaka, zbog prisutnosti nepoznate kiseline u bočici.

U međuvremenu, na društvenim mrežama kruže deseci poruka koje sadrže slične informacije, navodeći da su ljudi konzumirali mineralnu vodu određenog proizvođača i doživjeli trovanje kiselinom. Izvori ovih poruka uključuju "prijateljicu iz sanitarnog inspektorata", "zaposlenika proizvođača pića" i "izvore iz bolnice".

Pored Rijeke još dva slučaja trovanja su zabilježena danas u poslijepodnevnim satima u Zagrebu.

Redakcija portala Klix.ba je odmah danas kontaktirala "Coca-Cola HBC B-H Sarajevo", ali do ovog trenutka nismo dobili odgovor na pitanje da li se "Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate" nalazi na tržištu Bosne i Hercegovine.