OEBS
0

U drugom krugu izbora u Srbiji nije bilo neregularnosti

SRNA
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Izborni dan u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji protekao je u redu u svakom pogledu, izjavio je specijalni koordinator Posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS-a Mateo Mekači.

Drugi krug je protekao regularno u atmosferi otvorenosti i jakog takmičarskog duha, ali mediji nisu u dovoljnoj mjeri bili analitični i kritični prema kandidatima, saopštila je misija OEBS-a.

Mekači je rekao da je Srbija u posljednjih desetak godina uradila mnogo u procesu evropskih integracija, ali da treba još dosta da se radi na jačanju institucija i na transparentnijem vlasništvu medija i razvoju efikasnih pravnih lijekova za sporove nastale u izbornom procesu.

On je podsjetio na optužbe za izbornu krađu na izborima 6. maja i konstatovao da su relevantne institucije reagovale na te primjedbe, zaključujući da je potreban bolji sistem u rješavanju takvih sporova.

Mekači je izrazio očekivanje da će nova vlast ubrzo biti konstituisana i da će predsjednik, vlada i druge institucije uskoro početi sa radom.