"Izdaja nacionalnih interesa"
0

U Beogradu večeras protest radikala, Mladić neće nerede

SRNA
Sa protesta zbog hapšenja Karadžića
Sa protesta zbog hapšenja Karadžića
Srpska radikalna stranka (SRS) organizuje danas u Beogradu protestni skup zbog hapšenja generala Ratka Mladića.

Protestni skup pod nazivom "Saradnja sa Haškim tribunalom predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa" zakazan je za 19.00 sati na platou ispred Doma Narodne skupštine Srbije, a iz SRS je najavljeno da će na njemu govorit ličnosti sa političke i javne scene iz zemlje i inostranstva.

Funkcioner SRS-a Vjerica Radeta očekuje da će protest proteći bez incidenata. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je na organizatore mitinga da skup protekne mirno, napominjući da će policija biti spremna da reaguje ikoliko bude narušavanja javnog reda i mira. 

Dačić je rekao da je stepen bezbjednosti podignut na viši nivo, da je situacija u zemlji stabilna i potvrdio da se preduzimaju mjere kako bi se spriječila moguća eskalacija ponašanja ekstremnih grupa koje bi protestni miting u organizaciji SRS mogle da iskoriste za nerede. 

General Ratko Mladić apelovao je na javnost da se ne izazivaju neredi zbog njegovog hapšenja, prenio je juče njegov advokat Miloš Šaljić.

    "Čuo je da se sprema miting radikala i apelovao da sve protekne mirno, jer ne bi želeo da bude uzrok bilo kakvog nereda i prolivanja krvi, nego da to bude dostojanstven skup", rekao je Šaljić Srni nakon posjete generalu Mladiću u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu.
U MUP-u navode da će biti zabranjeni svi drugi najavljeni a neprijavljeni skupovi, poput okupljanja pokreta Naši 1389, koji je, takođe, pozvao svoje simpatizere da ispred Narodne skupštine i u isto vreme kad i radikali, izraze protest zbog hapšenja generala Mladića.

General Mladić uhapšen je u četvrtak selu Lazarevu kod Zrenjanina. Akciju su izvele koordinisano srpska Bezbjednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina.    

Mladić je 1995. godine optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovječnosti i kršenje običaja ratovanja.