Regija
0

U Beogradu samit šefova država i vlada regiona

SRNA
Beograd
Beograd
Samit šefova država i vlada 12 zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi /SEECP/, kojoj predsjedava Srbija, održava se danas u Beogradu.

Predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom od Srbije će preuzeti Makedonija, a učesnci bi trebalo da potvrde izbor Gorana Svilanovića za novog generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju.

Na samitu učestvuju predsjednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Bugarske Rosen Plevnelijev i Moldavije Nikolae Timofti, kao i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Hrvatsku predstavlja pomoćnik ministra vanjskih poslova Nebojša Kuharović, Grčku ministar vanjskih poslova Petros Molivijatis i Tursku zamjenik premijera Ali Babačani.

EU na samitu predstavlja Lotar Jaske, OEBS - generalni sekretar Lamberto Zanijer, a u ime Vijeća za regionalnu saradnju učestvuje akutelni generalni sekretar Hido Biščević.

U Beogradu je juče održan sastanak šefova diplomatija 12 zemalja članica SEECP-a, na kojem je Srbija predložila da se formira parlamentarna supština jugoistočne Evrope.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je juče da Kosovo ne može biti prisutno na sastancima SEECP-a, kao i svim drugim forumima, koji su rezervisani samo za suverene države.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi je regionalna inicijativa pokrenuta 1996. godine s ciljem da podstiče i jača dobrosusjedske odnose u regionu i da pretvori region u zonu mira, bezbjednosti, stabilnosti i saradnje.

Članice Procesa su Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.