Regija
0

Tribunal odbacio Šešeljev zahtjev za oslobađanje

FENA
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Haški tribunal odbacio je danas zahtjev Vojislava Šešelja da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka, poslije izuzeća sudije Frederika Harhoffa na zahtjev samog optuženog.

Sudska odluka donesena je većinom, uz oprečno mišljenje sudije Kofija Kumelija Afanđea, koji je ocijenio da je Šešeljev slučaj "bez presedana".

"Ne mogu da se složim s većinom u odluci da se suđenje nastavi, kada je dovedena u pitanje pravičnost postupka", naveo je Afanđe, prenosi Tanjug.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Ssheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio da iznosi nikakve argumente odbrane.

Završne riječi održane su u martu 2012., a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. godine.

Šešelj je, međutim, u julu 2013. zatražio izuzeće sudije Harhoffa zbog sumnje u njegovu pristrasnost.

Harhoff je, kako je naveo optuženi, na adrese 56 prijatelja i saradnika uputio pismo u kojem je ocijenio da su oslobađajuće presude hrvatskom generalu Anti Gotovini, bivšem načelniku Generalstožera VJ Momčilu Perišiću i bivšem voditelju Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću plod politički motivisanog pritiska predsjednika suda, Amerikanca Theodora Merona, na kolege.

Sud je prihvatio Šešeljev zahtjev i umjesto Harhoffa je imenovan sudija Mandiaje Nijang.

Optuženi je početkom godine zatražio da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka jer, kako je naveo, nije pravično da postupak bude nastavljen uz sudiju koji nije pratio postupak od početka.

Odvojeno od optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštovanja suda, na 15, 18 i 24 mjeseca zatvora.