Tužilaštvo Haškog suda
0

Traži se izmjena optužnice protiv Ratka Mladića

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Tužilaštvo Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) podnijelo je zahtjev da se izmijeni optužnica protiv Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika glavnog štaba vojske bosanskih Srba, objavio je ICTY u četvrtak.

Glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz u četvrtak je u Beogradu izjavio kako traži izmjenu optužnice da bi se ubrzalo suđenje bude li Mladić uhićen.

Tužilaštvo je pozvalo Srbiju i međunarodnu zajednicu da poduzmu sve nužne mjere kako bi se Mladić našao u Haagu jer je "odavno trebalo da bude uhapšen".

Brammertz je ponovio da je "oprezno optimističan" u vezi s Mladićevim hapšenjem. "Još nemam razloga vjerovati da je on izvan Srbije", rekao je u Beogradu. "Taj dojam dijele svi moji sagovornici."

Zahtjev, podnesen u ponedjeljak, predviđa izmijenjenu optužnicu od 11 tačaka koja Mladića tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u vezi s etničkim čišćenjem u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., s maltretiranjem civila u opsadi Sarajeva od 1992. do 1995., s činjenicom da su u maju i junu 1995. pripadnici UN-a bili taoci srpskih snaga, te s genocidom u Srebrenici u julu 1995.

U optužnici stoji da je Mladić zajedno s Radovanom Karadžićem, civilnim vođom bosanskih Srba kojemu se već sudi u Den Haagu, "bio ključan član sveobuhvatnog zajedničkog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bilo trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s onih područja BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo. Kako bi ostvario taj cilj, Ratko Mladić je u saradnji s drugima djelovao na počinjenju zločina na raznim lokacijama i u razna vremena, kao što stoji u optužnici", kaže se u saopćenju ICTY-a.

Mladić je bio najviši časnik vojske bosanskih Srba i imao je nadzor nad snagama koje su sudjelovale u spomenutim zločinima, kaže se u saopćenju. Mladić je optužen za planiranje, poticanje i zapovijedanje tih zločina.

Ranija optužnica iz 2002. imala je ukupno 15 tačaka, te se čini kako Tužilaštvo novom želi preciznije usmjeriti optužbe protiv Mladića i izbjeći rastezanje postupka kao što je bilo s pokojnim srbijanskim čelnikom Slobodanom Miloševićem.

Osim Mladića, od haških optuženika u bijegu je još samo Goran Hadžić, bivši predsjednik vlade samoproglašene srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srijem i zatim predsjednik tzv. republike srpske krajine u Hrvatskoj.