Regija
0

Thaci: Pozivam na mir i suzdržanost

FENA
Hashim Thaci (Foto: AP)
Hashim Thaci (Foto: AP)
Kosovski premijer Hashim Thaci potvrdio je u petak da su kosovski carinici tokom jutra uspješno razmješteni na dva granična prijelaza na sjeveru zemlje, Jarinje i Brnjak, te je pozvao građane Kosova na mir i suzdržanost.

Na vanrednoj sjednici kosovske vlade Thaci je izvijestio o akciji koju su poduprli KFOR, EULEX i ambasadori vodećih zapadnih zemalja akreditiranih u Prištini. On je ponovio da uvođenje reda i zakona na sjeveru nije usmjereno protiv građana Kosova, već se radi o poštivanju ustava i zakona.

  • Barikade su prepreka za evropsku budućnost, rekao je Thaci.

On je pozvao Beograd da odustane od, kako je rekao, propalih napora da destabilizira Kosovo i dodao da Srbiji treba biti jasno da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja i da ima i podršku međunarodnih partnera.

Thaci je kazao kako je Kosovo opredijeljeno za regionalnu suradnju kao uvjet za evropske integracije.

  • Mi smo spremni i otvoreni za regionalnu suradnju i tako očekujemo da će djelovati i Beograd, rekao je kosovski premijer.

Kosovski carinici i policajci te pripadnici pravosudne misije UN-a raspoređeni su u petak ujutro na graničnim prelazima na sjeveru Kosova u operaciji u kojoj su, zajedno s pripadnicima EULEX-a, na granične prijelaze Jarinje i Brnjak prebačeni helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. Kako javljaju beogradski mediji, u akciji su sudjelovala dva helikoptera od kojih je jedan navodno imao oznake hrvatskog KFOR-a.

EULEX će, kako je naveo kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi, obavljati operativni dio poslova na prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu.

Srbi sa sjevera Kosova uveli su barikade na cestovnim prilazima graničnim prelazima.