Regija
0

Tadić zahtijeva od Srba sa Kosova primjenu sporazuma

SRNA
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je rješenje do kojeg se došlo u dijalogu Beograda i Prištine usklađeno sa srpskim nacionalnim interesom i ne podrazumijeva elemente takozvane državnosti Kosova, te da od Srba na sjeveru Kosova zahtijeva da ga podrže.

"Rešenje nije idealno, ali ja čvrsto stojim iza njega", rekao je Tadić, dodajući da je postignuto funkcionalno, kompromisno rješenje, kojim neće u potpunosti biti zadovoljna ni jedna strana.

Predsjednik Srbije očekuje od Srba sa sjevera Kosova da podrže sporazum i da ne blokiraju njegovu primjenu. "Verujem da hoće. Ja to tražim i zahtevam od njih", rekao je Tadić.

On je rekao novinarima u Berlinu da sporazum razumije isključivo kao sporazum o administrativnim prelazima, a nikako kao sporazum o granicama.

Prema njegovim riječima, u postignutom rješenju nema državnih simbola Kosova, nema nikakvih državnih simbola, nema carinika koji bi obavljali svoju carinsku dužnost, već bi bili samo posmatrači.

"Obezbjeđeno je da Srbija kroz službenike Ministarstva finansija ima značajnu ulogu u kontroli tog procesa na administrativnim prelazima", tvrdi Tadić. 

On je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, dodajući da rješenjem o administrativnim prelazima Beograd nije uspio da vrati situaciju na onu koja je bila prije unilateralne akcije kosovskih snaga, ali da je uspio da je "dovede na situaciju koja je mnogo bolja nego što je bila pre nekoliko dana".
Tadić je rekao da ne želi da "ulazi u prognoze" o tome da li će ovaj sporazum uticati na stav Njemačke o pitanju kandidature Srbije u EU, ističući da ukoliko se to i ne dogodi, od toga ne treba odustati.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović potvrdio je danas da je postignut dogovor o integrisanoj kontroli administrativnih prelaza između teritorije Kosova i centralne Srbije.

On je naveo da će, prema sporazumu, na jedinstvenom prelazu biti predstavnici ministarstava finansija i policije Srbije, predstavnik kosovske policije i Euleksa, koji će imati izvršna ovlašćenja. Na prelazima će se nalaziti i takozvani "carinski svjedok", predstavnik kosovske carine, koji će imati posmatračku ulogu.