Hasim Thaci
0

"Tadić treba priznati Kosovo"

FENA
Hasim Thaci
Hasim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je za sedmičnik "Nin" od četvrtka da srbijanski predsjednik Boris Tadić treba priznati neovisno Kosovo želi li Srbiju u NATO-u i EU.

"Svako je priznanje važno, a priznanje Srbije bilo bi posebno važno jer trebamo završiti mračno poglavlje u odnosima između naših dviju zemalja i usredotočiti se na integriranje u NATO i EU", kazao je Thaci u intervjuu za list.

Ustvrdio je da se Srbija prema Kosovu ne ponaša u skladu sa zapadnim standardima razvoja dobrosusjedskih odnosa, već u skladu s mentalitetom Slobodana Miloševića.

Dodao je da ni u kojem slučaju ne treba očekivati razgovore o statusu Kosova nakon presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti jednostrana proglašenja neovisnosti Kosova.

"Gotovo trogodišnji pregovori s Beogradom su završili i Kosovo je neovisna i suverena država. Nema povratka nazad. Teritorijalna cjelovitost je nepovrediva i međunarodno priznata. San o podjeli loš je san Miloševićeva mentaliteta koji još živi u nekim krugovima u Beogradu", rekao je kosovski premijer.

Upitan što očekuje od odluke ICJ-a, Thaci je rekao kako se nada realnoj presudi u skladu sa stvarnošću na Kosovu, koja mu otvara mogućnost integriranja u NATO i EU, kao i za raspravu sa Srbijom o praktičnim pitanjima. Sa Srbijom se želi razgovarati o nestalim osobama, energiji, povratku arhivske dokumentacije i arheoloških umjetnina, zajedničkom nadzoru granica, vodama, prometu, borbi protiv organiziranog kriminala, vladavini prava.

Kosovski premijer također je rekao kako su mu neki visoki dužnosnici u vlasti u Beogradu osobno potvrdili da će Beograd jednog dana priznati Kosovo.

Reagirajući na tu Thacijevu izjavu, politički direktor srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Borko Stefanović nazvao ju je, u izjavi za Radio B92, "glupošću". Dodao je kako je "siguran da nitko iz državnih vlasti ne bi pogazio ustav i prekršio zakon". Ocijenivši da takve poruke služe za "unutarnje potrebe u samoj pokrajini", Stefanović je ponovio kako Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova i njezine posljedice te da će se boriti da se postigne rješenje.