Izbori 6. maja
512

Tadić odlučio dati ostavku na mjesto predsjednika Srbije

Klix.ba
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić je danas saopćio da je donio odluku o skraćivanju predsjedničkog mandata i da će već sutra zvanično podnijeti ostavku.

 "U skladu sa Ustavom odlučio sam skratiti svoj predsjednički mandat. To je moje zakonsko pravo i mogućnost. Završili smo jedan dio reformi i to uspješno. Pred nama je dug put da tako i nastavimo, a za to je potreban legitimitet. Smatram da je najcjelishodnije da taj legitimitet daju građani na izborima", rekao je Tadić, objavio je Blic.

Naveo je da punim optimizmom očekuje izbore 6. maja.

"Ja tražim evropski put, politiku i EU i Kosovo. Neće biti lako, ali mi ne odustajemo. Siguran sam da ćemo za takvu politiku dobiti podršku građana", istakao je on i dodao da ga je 'odgovornost' navela na odluku da skrati svoj mandat.

Odgovarajući na pitanje koji mu je trenutak bio najteži tokom mandata, Tadić je rekao da je to trenutak kada Srbija nije dobila status kandidata, kada je politika za koju je dobio podršku građana bila dovedena u pitanje.

"Ipak, našli smo način za regionalno predstavljanje Kosova i tako nastavili put ka EU", dodao je Tadić

Novinari su ga pitali i zašto je odgađao donošenje odluke o predsjedničkim izborima, a on je odgovorio da "nije odgađao, već je samo bio odgovoran".  

Kako sazanje Blic, Tadić je razgovarao sa Slavicom Đukić Dejanović, predsjednicom Skupštine. Ona bi do petka trebala raspisati izbore za predsjednika kako bi bili održani istovremeno s parlamentarnim i lokalnim, 6. maja. Do tada će Dejanovićeva biti v. d. predsjednika Srbije.