Hrvatski autoklub
3

Svako treće korišteno vozilo prodano s lažnom kilometražom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hrvatski autoklub (HAK) upozorava kupce korištenih automobila na česte prijevare s vraćanjem kilometraže, koje su rasprostranjene po Europi.

U Hrvatsku se iz Njemačke uvoze mnogi rabljeni automobili, a njemačka policija procjenjuje kako je svako treće rabljeno vozilo prodano s lažnim brojem prijeđenih kilometara.

Za smanjenje broja prijeđenih kilometara na korištenom vozilu potrebna su mala početna ulaganja, a učinjeno djelo teško se otkrivanje i počinitelju ne prijeti gotovo nikakva opasnost od kažnjavanja, prenosi Hina.

Možda se to čini neobičnim zbog tehnološke sofisticiranosti današnjih automobila, ali, upozoravaju u HAK-u, moderni automobili puni su elektronike, a ne mehaničkih instrumenata, te je vraćanje kilometraže pitanje hakiranja softvera.

Na internetskim forumima, bez prikrivanja, razmjenjuju se podatci o tvrtkama i pojedincima koji to rade, raspituje se o cijenama, a dobar dio vozača, ako ništa drugo, barem je čuo ili zna nekoga ko je tako prodao automobil. Pojava očito ima duboko korijenje, a zakonodavac se ponaša kao da je nema, upozorava HAK.

Do službenih podataka o kojim je štetnim iznosima riječ i koliki je postotak rabljenih vozila na hrvatskom tržištu s falsificiranim brojčanicima, nije moguće doći. Po MUP-ovoj statistici, takvih podataka uopće nema jer to djelo nije opisano ni u jednom članku Kaznenog zakona RH ili bilo kojeg drugog zakona, teško ga je otkriti, a zatim i dokazati, dodaje se.

Prevarenim kupcima prepušta se samostalno istjerivanje pravde u dugim i neizvjesnim privatnim tužbama, a prevaranti su zaštićeni jer hrvatski propisi za to još ne predviđaju odgovarajuću kaznu.

Za razliku od Hrvatske, neke zemlje EU-a u svoje propise ipak uvode odredbe koje kriminaliziraju takve prijevare te uvode centralizirane baze podataka. U Belgiji se za takvo djelo može dobiti novčana kazna od 55 do 17.500 eura i kazna zatvora do jedne godine, a u Njemačkoj je predviđena kazna zatvora do jedne godine ako se dokaže očita namjera.

Kako je tu uglavnom riječ o pribavljanju manje imovinske koristi, jedini način kako pokrenuti kazneni postupak jest podizanje privatne tužbe i vještačenje vozila u sudskom postupku.

Postupak nije jednostavan pa HAK savjetuje kupcima oprez i korištenje dostupnih mogućnosti te im poručuje da zatraže potvrdu Centra za vozila Hrvatske i analiziraju podatke, servisnu knjižicu provjere u ovlaštenom servisu te da, ako mogu, zatraže dijagnostičku obradu u ovlaštenom servisu.

Posumnjate li, jednostavno odustanite od kupnje, a ako kupite vozilo i shvatite da ste prevareni, unajmite dobrog odvjetnika i naoružajte se strpljenjem i novcem, poručuje iz HAK-a.