Regija
0

Sud odlučuje o Bandićevom obnašanju dužnosti, Uskok ponovno traži istražni zatvor

FENA
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak će, nakon što je Ustavni sud zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pustio iz istražnog zatvora, odlučivati o mjerama opreza među kojima su kaucija i zabrana obavljanja dužnosti, a Uskok je istovremeno ponovno zatražio da se Bandić vrati u Remetinec i da mu se oduzme 15 miliona kuna jaucije.

Na internetskoj stranici Državnog odvjetništva objavljeno je da je Uskok, postupajući u skladu sa Odlukom Ustavnog suda, Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenog gradonačelnika Grada Zagreba i naplatu kaucije u iznosu od 15 miliona kuna u korist državnog proračuna.

"Prijedlog je podnijet imajući u vidu da je okrivljeni postupio protivno uvjetima rješenja o kauciji i danom obećanju da neće ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke", ističu u Uskoku.

Gotovo istovremeno kada je objavljeno Uskokovo saopćenje predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić najavio je da će "tokom dana" sudsko izvanraspravno vijeće odlučiti o mjerama opreza pod kojima je Bandić u studenom prošle godine pušten da se brani sa slobode, među kojima je i zabrana obavljanja dužnosti.

Na pitanje može li sud tom odlukom Bandića "vratiti na posao" Turudić je kazao: "Danas će biti o tome odlučeno, shodno odluci Ustavnog suda".

Upitan je li na sud došlo nekakvo Uskokovo očitovanje Tudurić je kazao da se Uskok "nema o čemu očitovati" te da je zahtjev o produljenju istražnog zatvora o kojemu je sudac istrage trebao odlučivati na dan kada je Bandić izašao iz Remetinca "riješen odlukom Ustavnog suda".

Turudić nije želio komentirati ni medijske napise da je u četvrtak poslijepodne samoinicijativno telefonom nazvao Remetinec i tražio da se Bandića pusti na slobodu mimo procedura.

"Šta to vas briga. Što sam intervenirao? Znate što piše u odluci, jesam vam rekao što piše u odluci? Remetinec je mene zvao, ali na takve zlonamjerne gluposti ne želim se osvrtati. Što bih se sad trebao opravdavati nekom portalu o svom postupanju. Pročitajte Zakon o kaznenom postupku pa ćete onda i vi znati odgovor", kazao je Turudić novinarima ispred zagrebačkog Županijskog suda.

Dodao je i da ne želi komentirati "bolesne objede" da je "blizak interesnim krugovima oko Bandića".