Šta može VMRO?
44

Šta se dešava sa Sjevernom Makedonijom nakon odlaska Zorana Zaeva?

R. D.
Kovačevski i predsjednik Stevo Pendarovski (Foto: EPA-EFE)
Kovačevski i predsjednik Stevo Pendarovski (Foto: EPA-EFE)
Iza Sjeverne Makedonije teška je godina, a nova 2022. donosi samo neizvjesnost. Nakon pada socijalista na lokalnim izborima i ostavke premijera Zorana Zaeva otvorila su se brojna pitanja.

Sjevena Makedonija je u posljednjoj godini prošla kroz jedan vrlo težak period političkog preobražaja iz autokrativnog vođenja države od bivše vlasti VMRO partije u jedan demokratski proces na čijem čelu su socijaldemokrate, kaže za Klix.ba ekonomista i diplomata Draško Aćimović.

"Tadašnji premijer Gruevski, koji je došao na vlast kao reformator, u međuvremenu je promijenio stil vladanja i postao sve više okrenut kontroli i blokiranju procesa vezanih za NATO i EU, što je na kraju dovelo do njegove smjene i emigracije u Mađarsku. Vladu preuzima socijaldemokrata Zoran Zaev, koji se susreo s nizom teških odluka, ali je Sjevernu Makedoniju uveo u NATO, kao i nakon velikog pritiska Grčke i Bugarske uspio da se dogovori o promjeni imena zemlje, što je bio i uslov da počnu pregovori s Evropskom unijom", navodi on.

Međutim, usljed neriješenog sistema odlučivanja unutar EU, konsenzusom, a ne kvalitativnom većinom, Bugarska je blokirala pregovore, a navedeni razloga bile su promjene historijskih podataka u obrazovnom sistemu.

"To je dovelo do velikog razočarenja građana, koji su krivca pronašli u premijeru. Nakon lošeg rezultata na lokalnim izborima u novembru ove godine premijer Zoran Zaev podnosi ostavku na mjesto premijera, kao i predsjednika stranke SDSM i time pokazuje da je Sjeverna Makedonija demokratska zemlja u kojoj političari preuzimaju odgovornost i podnose ostavke. Na njegovo mjesto predsjednika partije i na mjesto premijera dolazi s pozicije zamjenika ministra finansija Dimitar Kovačevski. Njegov cilj je da s novom ekipom unutar partije i nekim izmjenama u vladi pokuša 2022. godine pokrenuti jače ekonomske reforme i otvoriti pregovore s EU, koji su prema posljednjim informacijama sa sastanaka ministara vanjskih poslova u Briselu, na putu da riješe nesporazume u narednih nekoliko mjeseci", smatra Aćimović.

Kaže da što se tiče velikog projekta Otvorenog Balkan,a čiji je jedan od najagilnijih predstavnika bio Zoran Zaev, uz Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Edija Ramu, premijera Albanije, koji se odvijaju uz veliku podršku SAD-a, očekuje se da Kovačevski nastavi istim putem kao i njegov prethodnik.

"Godina 2022. treba da donese mnogo praktičnih izmjena u protoku robe, ljudi i usluga u regionu, kao i usvajanje više od 40 milijardi eura za podršku razvoju Zapadnog Balkana. U vladi su pored socijaldemokrata Kovačevskog i predstavnici albanskih partija, a očekuje se da ponudu za ulazak u vladu dobiju i predstavnici srpske partije Ivana Stoiljkovića, što bi bio pozitivan znak saradnje u okviru projekta Otvoreni Balkan", izjavio je.

Na kraju Sjeverna Makedonija će se u 2022. godini sresti s problemima koji su unutar EU vezani za prelazak stranaka koje su u grupaciji EPP (narodne konzervativne stranke) u jednu grupaciju koju je formirala mađarski vladajući FIDESZ i za koju se očekuje da će rasti i jačati, a na krilima nacionalističkih i radikalnih vjetrova, dodaje on.

"Partija VMRO bivšeg premijera Grujevskog, pripada pridruženim članovima EPP-a i očekuje se da će slijediti prelazak u tu novu grupaciju sto bi moglo izazvati dodatnu nestabilnost u regionu. Pozitivno za premijera Kovačevskog je pobjeda sestrinske stranke SPD u Njemackoj koji će dati vjetar u leđa novoj vladi Sjeverne Makedonije i pomoći oko otvaranje pregovora s EU", zaključuje Aćimović.