Regija
1

Srpska napredna stranka sutra će odlučiti o budućnosti srbijanske vlade

FENA
Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović
Potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je danas da će ta stranka sutra donijeti odluku o ponudi predsjednika Vlade Srbije da Vlada nastavi dalje bez Ujedinjenih regiona Srbije (URS).

"Imamo puno povjerenje u predsjednika naše stranke, koji će, uvjereni smo, iznijeti prijedlog u interesu građana Srbije. Imali smo donekle različit stav od predsjednika Vlade u ovom pregovorima. Konačnu odluku ćemo donijeti sutra na sastanku Predsjedništva", rekao je Stefanović za B92.

Na pitanje hoće li SNS tražiti od Dačića da ne obavlja dvije funkcije i da postupi kao vicepremijer Vučić, koji je ponudio svoju ostavku na mjesto ministra obrane, Stefanović je odgovorio da to nije zahtjev SNS-a.

"Mi nećemo to tražiti od bilo koga. Ono sto je uradio Vučić je odgovorno prema građanima, da li će to uraditi Dačić - ne znam. Ali to nije uvjet SNS-a i mi to ne tražimo od njega", rekao je Stefanović, prenio je Tanjug.

Upitan kakav je odnos SNS-a prema mogućnosti raspisivanja izbora, Stefanović je rekao da se o tome nije razgovaralo.

"Ovo je sad nova situacija i želimo na našim stranačkim organima dobro razmisliti o svemu i sutra priopćiti stav naše stranke", rekao je on.

Na konstataciju da je Dinkić u obraćanju medijima rekao da uživa Vučićevu podršku, a na pitanje hoće li SNS dozvoliti pad Vlade, dužnosnik SNS-a je rekao: "Kada se radi o Vučiću mogu vam reći kakav je čovjek. On nije čovjek koji želi vlast samo za sebe, to je pokazao odgovornim potezom kada je podnio ostavku na mjesto ministra obrane. Kada su ga optuživali da želi koncentrirati svu vlast mislim da ih je time demantirao".

Rasprave o rekonstrukciji srbijanske vlade traju već više od dva mjeseca, a dosad su smjenu četvero ministara predložili naprednjaci Aleksandra Vučića, koji se i sam ponudio da više ne bude ministar obrane, dok su Dačićevi socijalisti zasad "na led" stavili samo jednog ministra.

Dačić će se večeras, kako je najavljeno, u zgradi Predsjedništva razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji mu je i dao mandat za formiranje vlade.

Aktualna koalicijska vlada formirana je 27. jula 2012. godine, a čine je tri koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, premijera i ministra policije Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije, koje vodi ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.