Moguće priznanje?
136

Srdačan susret Kurtija i grčkog ministra vanjskih poslova potakao brojna nagađanja

B. H.
Foto: Ured premijera Kosova
Foto: Ured premijera Kosova
Ured premijera Kosova izvijestio je o sastanku održanom u danasa između premijera Albina Kurtija i grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa u jednom restoranu na periferiji Prištine.

U saopćenju kosovskog premijera navodi se da je na ovom sastanku bilo riječi o procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kao i o evropskom prijedlogu temeljnog sporazuma.

Nadalje, saopćeno je da se na ovom ručku razgovaralo o odnosima dviju zemalja te perspektivama njihova unapređenja, uspostavljanja i jačanja.

Kurti se obratio medijima nakon sastanka. Istakao je kako Grčka podupire liberalizaciju Kosova, evropske integracije i punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, piše KosovaPress.

"Grčka je zagovornica liberalizacije Kosova, evropskih integracija i pune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Dakle, uvijek možemo računati na podršku Grčke velikoj evropskoj obitelji, koja je najbolji garant za naš kontinent, kako za mir i sigurnost, tako i za demokraciju i blagostanje", rekao je Kurti.

Grčki ministar vanjskih poslova se kasnije sastao i sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani, kao i sa kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gervala.

Dendisasu je ovo bila šesta posjeta Kosovu, a mnogi je njegov srdačan susret sa premijerom Kosova doveo do zaključka da bi u skorijoj budućnosti Grčka mogla i zvanično priznati nezavisnost Kosova.

Podsjećamo, Grčka je jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. Pored Grčke to su Španija, Slovačka, Kipar i Rumunija.