Regija
0

Srbiji još nije stigao zahtjev BiH za ustupanje postupka protiv Ganića

FENA
Slobodan Homen
Slobodan Homen
Ministarstvo pravde Srbije još nije dobilo službeni zahtjev pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine za ustupanje kaznenog gonjenja Ejupa Ganića, izjavio je u ponedjeljak državni tajnik u tome ministarstvu Slobodan Homen.

"Ako taj zahtjev bude stigao, Ministarstvo pravde će ga proslijediti Vijeću za ratne zločine u Beogradu i dalje postupiti po njegovoj odluci", rekao je Homen Tanjugu.

On je napomenuo kako je Ministarstvu pravde Srbije najvažnije da svi optuženi za ratne zločine odgovaraju za ono što su činili. "Mi kao Srbija očekujemo da odgovaraju i svi oni koji su činili zločine nad Srbima", istakao je Homen.

Prema njegovim riječima, manje je važno da li će se postupci protiv optuženih voditi pred Haškim tribunalom (ICTY) ili pred sudovima neke od bivših (jugoslavenskih) republika, ali je važno da oni budu izvedeni pred lice pravde.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedjelju kako se Srbija ne protivi da član ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić bude izručen bh. sudskim organima.

"Za Srbiju uopće nije središnje pitanje da Ganić bude izručen Srbiji. Za Srbiju je glavno pitanje da se dogodi sudski proces", rekao je Tadić.

Ejup Ganić je uhapšen 1. marta na londonskom aerodromu Heathrow po potjernici srbijanskog Interpola, a po nalogu Vijeća za ratne zločine koje vodi istragu protiv njega i još 19 osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad pripadnicima JNA u Sarajevu 1992. godine.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je prošle sedmice zahtjev za njegovo izručenje, a isto je učinilo i bh. pravosuđe.