Nikola Selaković
334

Srbijanski šef diplomatije tvrdi da su četiri zemlje povukle priznanje nezavisnosti Kosova

G. M.
Nikola Selaković
Nikola Selaković
Četiri države povukle su priznanje Kosova, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.

"Predao sam Vijeću za nacionalnu sigurnost note četiri države koje su povukle priznanje, a Vijeće je ovlastilo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da javnost obavijesti koje su to države kad procijeni da je vrijeme za to", rekao je Selaković novinarima nakon završetka sjednice Vijeća za nacionalnu sigunost koja je sazvana zbog apliciranja Kosova za članstvo u Vijeću Evrope.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da da šansu državama članica Vijeća Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju, prenose agencije.

"Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rješenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno", rekao je Selaković.

Također, Selaković je prenio da su obaveštajne službe Srbije došle do saznanja da najmanje dvije velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavaljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.

Selaković poručuje da će vlada nastaviti da se žestoko bori i radi na "otprizavanju" nezavisnosti Kosova i da će u toj borbi se rukovoditi državnim i nacionalnim interesima.