Nikolić ga već "prekrstio"
106

Srbijanci papu Franju žele zvati Francisco zbog Tuđmana

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Vlast u Srbiji, uprkos tvrdnjama lingvista, želi prekrstiti papu Franju u papu Francisca, kako ih ne bi podsjećao na pokojnog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Tako je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, gostujući na Televiziji B92, u nekoliko navrata govorio o "papi Franciscu".

Predsjednik Srbije putovao je u Rim na inauguraciju novog pape, a u intervjuu je, uprkos uputama Srpske pravoslavne crkve (SPC), papu nazivao Francisco. Na pitanje zbog čega je išao u Vatikan na ustoličenje novog pape, kada je poznat kao recenzent dvije knjige Vojislava Šešelja protiv Vatikana, Nikolić je rekao: "To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisco dolazi u drugo vrijeme, u vrijeme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova", piše Blic.

Za prekrštavanje pape zalagao se i predsjednikov savjetnik Radoslav Pavlović. On je od Vlade Srbije zatražio da papu ubuduće nazivaju Francisco zbog asocijacije na nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana.

Nakon što mu je u SPC iznijet zvaničan stav da je novi poglavar Rimokatoličke crkve “papa Franja”, Pavlović je odustao od inicijative. Ipak, sudeći po posljednjim izjavama, Nikolić namjerava da papu i dalje naziva Francisco.

Lingvista Ivan Klajn je za Blic kazao da novi papa nikako ne može biti Francisco, već samo Franja, budući da se imena crkvenih poglavara uvijek koriste u prevedenom obliku, a nikako na talijanskom ili latinskom.

"U suprotnom bismo govorili, naprimjer i o Gregorijusu i Inocentijusu", kazao je Klajn dodavši da se latinska imena koriste samo u Vatikanu. On podsjeća i da je novi papa uzeo ime po svecu koji se u Srbiji zove Sveti Franja Asiški.