Regija
0

Srbija: Za pet godina broj akademaca porastao za 450 posto

SRNA
Broj odbranjenih doktorskih disertacija u Srbiji ubrzano se umnožava posljednjih godina, pa je za pet godina 450 posto više akademaca na najvišim studijama, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da je svakom ko upiše pojedine privatne fakultete, ako ima malo volje da se domogne najviše akademske titule i dvije do tri hiljade eura da je plati, uspjeh zagarantovan.

Broj studenata doktorskih studija za samo pet godina sa hiljadu se povećao na 5.500, a broj odbranjenih doktorata sa 206 na 561.

U Beogradu je 2007. godine 405 studenata upisano na doktorske studije, da bi pet godina kasnije, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali sedam puta veće interesovanje za doktorat i ukupno 2.967 budućih doktoranata.

U Vojvodini taj broj se povećao sa 456 na 1.142, a u Šumadiji sa 63 došla do broja od 757 studenata doktorskih studija.

S druge strane Univerzitet u Beogradu je za 205 godina postojanja iznjedrio 8.500 doktora nauka.

List piše da bi sve bilo u redu da svi radovi nastaju poštujući procedure i akademska pravila.

Još gore je što se, i kada je otkriveno da su pojedini profesori bili mentori bez potrebnih uslova i da su imali čitavu armiju doktoranata, nije dogodilo ništa dramatično.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušan Teodorović ističe da i među mentorima postoji veliki broj onih koji, prema naučnim kriterijumima, ne zaslužuju ta zvanja, a onda oni, bez ozbiljnih naučnih radova, "proizvode" nove nekvalitetne doktore.

"Doktorat je ozbiljan posao, kome čovek mora da se posveti tri do pet godina i da ne radi ništa drugo. A, kod nas i političari ekspresno postaju doktori nauka", rekao je Teodorović.

On je napomenuo da ovakvih problema ima i na državnim univerzitetima, ali da ih je na privatnim neuporedivo više.