Na insistiranje javnosti
180

Njemačkoj političarki oduzet doktorat nakon što su dokazane tvrdnje o plagiranju

V. K.
Franziska Giffey (Foto: EPA-EFE)
Franziska Giffey (Foto: EPA-EFE)
Berlinski univerzitet saopćio je kako je predsjedništvo ove organizacije jednoglasno izglasalo odluku o oduzimanju doktorata socijaldemokratskoj političarki Franziski Giffey (SPD) nakon što se ispostavilo da je doktorska disertacija plagijat.

Rasprave o tome da li je njemačka političarka plagirala svoju doktorsku disertaciju traju već duže od 10 godina, a istraga o cijelom slučaju pokrenuta je 2019. godine.

U međuvremenu rezultati istrage neovisne komisije utvrdili su da je Giffey na 46 od 265 stranica doktorske disertacije koristila dijelove već ranije objavljenih radova. Pored toga, komisija je utvrdila kako citati u disertaciji nisu navedeni na pravi način što je također još jedan u nizu propusta.

Samim tim, i Slobodni univerzitet u Berlinu odlučio je poništiti disertaciju te su naveli kako se Giffey služila obmanom u cilju postizanja naučnih dostignuća.

Zbog pritiska javnosti i sve češćih rasprava o tome da li je njena doktorska disertacija plagijat ili ne, Giffey se još 18. maja povukla s funkcije savezne ministrice za porodicu i mlade u ovoj zemlji.

"U posljednjih nekoliko dana ponovo su pokrenute rasprave o mojoj doktorskoj disertaciji iz 2010. godine. I dalje ostajem pri svojoj izjavi da sam disertaciju napisala najbolje što znam. Žao mi je ako sam pogriješila", rekla je političarka nakon odlaska sa funkcije.

Nakon što je Giffey podnijela ostavku na mjesto savezne ministrice, oglasila se i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel i Giffey u dobrim odnosima (Foto: EPA-EFE)
Merkel i Giffey u dobrim odnosima (Foto: EPA-EFE)

Merkel je prihvatila ostavku ministrice te je poručila kako će ona i dalje imati njeno puno poštovanje. Osim toga, kancelarka je pohvalila rad i pristup Giffey te je naglasila kako se Giffey prema poslu odnosila s velikom strašću i posvećenošću.

Slučaj socijaldemokratske političarke Griffey ne predstavlja presedan na njemačkoj političkoj sceni. Tokom prethodnih godina brojni političari našli su se u sličnoj situaciji kada su komisije nakon određenog vremena dokazale da su njihove doktorske disertacije plagijati.

Tvrdne o lažiranim doktorskim disertacijama dokazane su i bivšem ministru odbrane Karl-Theodor zu Guttenbergu kao i bivšoj ministrici obrazovanja Annette Schavan.

Uprkos tome što je zbog dokaza o plagiranju doktorske disertacije napustila poziciju savezne ministrice, Giffey je istakla kako se i dalje ima namjeru kandidovati za poziciju gradonačelnice Berlina te na toj poziciji zamijeniti dosadašnjeg gradonačelnika i stranačkog kolegu Michaela Müllera.