Regija
0

Srbija pozdravila prijelazni sporazum s EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanska vlada u utorak je pozdravila odluku ministara vanjskih poslova zemalja Europske Unije o stupanju na snagu Prijelaznog sporazuma sa Srbijom, dok su poslovni ljudi u Srbiji to ocijenili stimulativnim za gospodarstvo i pozitivnom porukom stranim ulagačima zainteresiranima za Srbiju.

Početak primjene sporazuma veoma je važan jer čini ukidanje carina na srbijanski izvoz ugovornom obavezom Unije, čime se jača gospodarska stabilnost Srbije ali i sigurnost njezinih izvoznika jer ih očekuje bescarinski izvoz na tržište EU, stoji u priopćenju vlade.

Odluku o odmrzavanju sporazuma u ponedjeljak je pozdravio i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Naglasio je da će se sada vrlo pozorno razmotriti kada bi Srbija mogla podnijeti zahtjev za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU i vrlo brzo donijeti odgovarajuća odluka.

Odmrzavanje sporazuma Tadić je ocijenio iznimno važnim zbog liberalizacije trgovinskih odnosa Srbije sa zemljama EU, te dodao kako je to čini zanimljivom za ulaganja što je, kako je rekao, pretpostavka otvaranja novih radnim mjesta.

Predsjednik srbijanske gospodarske komore Miloš Bugarin ocijenio je da će primjena sporazuma povoljno utjecati na privlačenje stranih ulagača u Srbiju jer jamči da će poslovno okruženje u Srbiji biti usklađeno sa standardima Europske Unije.

Srbija je u siječnju počela jednostrano primjenjivati prijelazni sporazum, što je Bugarin ocijenio troškom za srbijansko gospodarstvo na kraći rok, navevši kako se to sada pokazuje kao dobra investicija na dulje razdoblje.

Predstavnici parlamentarnih stranaka odmrzavanje sporazuma većinom su ocijenili iznimno pozitivnim, navodeći to kao zajednički uspjeh parlamenta, vlade i javnosti te kao priznanje reformama što ih Srbija provodi na putu k EU.

S druge strane, zastupnik oporbene Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić kazao je da je jednostrana primjena sporazuma Srbiji nanijela štetu koju odmrzavanje sporazuma neće moći popraviti, dok je zastupnik također oporbene Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocijenio kako odluka o deblokadi sporazuma za Srbiju "ne znači apsolutno ništa".

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak su na sastanku u Bruxellesu donijeli odluku o odmrzavanju Prijelaznog trgovinskog sporazuma, koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom (SSP).

Prilikom potpisivanja SSP-a, u Luksemburgu 29. travnja 2008., Vijeće ministara EU-a odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznoga trgovinskog sporazuma, počnu tek kad to vijeće ocijeni da Srbija u potpunosti surađuje s Haaškim sudom.

Početkom rujna prošle godine SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, a tjedan dana potom, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Nizozemska nije pristala na provedbu sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhićeni i izručeni haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.