Blic
0

Srbija plijeni imovinu haškog bjegunca Mladića?

SRNA
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije naložit će pokretanje finansijske istrage protiv Ratka Mladića i njegovih srodnika povodom krivičnog postupka koji se vodi za ubistva Bošnjaka u Srebrenici, piše "Blic".

Mladiću i njegovim srodnicima prijeti oduzimanje imovine u Srbiji, ali i u Makedoniji, i moguće još nekim zemljama, a u pitanju su uglavnom nekretnine.

Na udaru će se prvo naći novac, koji je zaplijenjen u dosadašnjim pretresima objekata gdje žive članovi njegove porodice, a u pitanju je suma koja premašuje 150.000 eura, kaže izvor "Blica" upoznat sa istragom.

Istraga se odnosi i na kuću porodice Mladić u Beogradu, kao i na porodični stan Mladićevog sina Darka, takođe u Beogradu, a finansijskom istragom biće obuhvaćeno i preduzeće "Impakt", čiji je vlasnik Darko Mladić. 

Pod istragom će se naći porodično imanje u Makedoniji, u selu Brodec kod Skoplja, gdje Mladići imaju nedovršenu kuću na tri sprata. Prema raspoloživim saznanjima, do sada je već nekoliko puta oglašavana prodaja te kuće, ali je niko nije kupio. 

Tražiće se i istraga za imovinu Mladićevih rođaka u BiH, naprimjer za kuće u Sarajevu u kojima žive Mladićeva sestra i snaha Milica Avram i Radinka Mladić, u naseljima Vojkovići i Kasindo.

Mladić je u Hagu optužen, osim za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje običaja ratovanja, i za pljačku imovine. U optužnici se na nekoliko mjesta konstatuje da su pljačkani stambeni, poslovni i vjerski objekti.