Regija
0

Srbija nije odgodila početak gradnje Južnog toka

FENA
Državni vrh Srbije poručio je danas da Srbija nije odgodila početak gradnje Južnog toka kroz Srbiju.

"Takvu odluku donosi vlada, a vlada nije zasjedala. Za nas teče sve kao što je i planirano, ako bude bilo kakvih promjena vlada će donijeti odluku i bit ćete o tome obaviješteni", rekao je premijer Aleksandar Vučić u Vladi Srbije napomenuvši "da bi volio kada bi postojalo više strpljenja u donošenju odluka kao što je ova".

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nacionalni interes Srbije izgradnja Južnog toka.

"Mislim da nitko sebi neće uzeti pravo da ugrozi energetsku sigurnost i stabilnost građana u ovom dijelu Evrope, uključujući i Srbiju. Kao što je rekao i premijer, Srbija nije donijela odluku da se obustave radovi. Mi čekamo kako bismo vidjeli što će se dalje dogoditi", rekao je Dačić, javio je Tanjug.

Dodao je kako mu se čini da od Rusije, pa do krajnjeg cilja Južnog toka, samo Srbija nije članica EU i da bi, kako je rekao, o tome trebali govoriti i neki drugi, na primjer, Italija, Austrija, Mađarska, Bugarska, jer svi oni imaju potpisane sporazume s Rusijom.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić ranije je izjavio kako Srbija ne planira odgađati početak izgradnje dijela plinovoda Juži tok, nakon što je EU zatražio od Bugarske obustavu radove na tom projektu.

S druge strane, potpredsjednica Vlade Srbije i bivša ministrica energetike Zorana Mihajlović je rekla kako će Srbija, s obzirom na odluku Bugarske o suspenziji radova, morati da odgoditi početak gradnje plinovoda.

"Bugarska je čvorište, pa samim tim, dok se ne okončaju razgovori Bugarske s Bruxellesom i EU s Rusijom, i mi stojimo. Ili dok Rusija ne promijeni rutu. Ali svakako, rezultat i jednog i drugog scenarija znači odgađanje radova u našoj zemlji", rekla je Mihajlovićeva za Blic.

Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok na zahtjev Europske unije, koja traži usuglašavanje bilateralnih sporazuma zemalja članica EU s Rusijom s normama Trećeg energetskog paketa.

Drugi razlog za obustave radova je to što je Bruxelles osumnjičio Bugarsku za narušavanje europskih pravila prilikom raspisivanje javnog natječaja za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim tvrtkama.

Inače, direktor sektora za međunarodne projekte Gasproma Aleksandar Siromjatin nedavno je najavio da bi izgradnja Južnog toka u Srbiji mogla početi u srpnju.

Dionica ovog plinovoda koja prolaza kroz Srbiju dužine je 422 kilometra, i u njezinu izgradnju bit će uloženo oko 1,9 milijardi eura. Iz Srbije su planirani i odvojci za BiH i Hrvatsku u dužini od 158 kilometara.

Ukupna dužina Južnog toka, koji bi trebao prolaziti kroz devet zemalja, iznosi 2.350 kilometara, podsjeća Tanjug.