Regija
0

Srbija može očekivati recesiju naredne godine

SRNA
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocijenio je da je izvjesno da Srbija naredne godine može da očekuje recesiju zbog preduzimanja mjera koje treba da omoguće reformske procese, među kojima su i smanjenje plata i penzija, saopšteno je iz Instituta.

Ekonomski analitičar IZIT-a Saša Đogović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da 2015. godina, istovremeno, treba da posluži za to da se, uz provođenje neophodnih reformi, stvori platforma koja će u narednim godinama omogućiti privredni razvoj.

Prema njegovom mišljenu, država će, osim reformi u privredi, naredne godine morati da napravi i ekonomske reforme u zdravstvu, sportu i kulturi, jer je neracionalno i često nemoralno i korumpirano poslovanje doprinijelo njihovom propadanju.

"Zdravstvo je primer žrtve partokratske piramide, jer su u njemu zapošljavani kadrovi koji su bili u službi partije, a ne medicine, tako da sada ima previše administrativnih radnika", smatra Đogović.

On je zaključio da je potpuno neshvatljivo da komercijalni sportovi, prije svega fudbal, košarka i tenis, nisu sposobni da sami sebe finansiraju i ocijenio da je tome doprinio veliki upliv politike u sport i neracionalno subvencionisanje klubova.