Regija
0

Srbi sa Kosova će tijelima braniti barikade

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik opšine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da može doći do ozbiljnih sukoba i eskalacije nasilja na sjeveru Kosova, ako KFOR odluči da nasilno uklanja barikade, te da tada niko neće moći da kontroliše situaciju.

Pantić je rekao Srni da se Srbi sa sjevera pokrajine iskreno nadaju da do sukoba neće doći i da će komandant KFOR-a Erhard Drevs sačekati do srijede, 19. oktobra, kada će biti održana skupština četiri srpske opštine radi donošenja odluke koja bi trebalo da zadovolji obje strane.

"Spremni smo da svojim tijelima branimo barikade od nasrtaja međunarodnih snaga. Najviše se pribojavamo da dođe do sukoba između Srba i pripadnika KFOR-a. Kao i uvijek spremni smo da svaki spor riješimo mirnim putem, ali ako KFOR odluči da silom ukloni barikade može doći do ozbiljnih sukoba i eskalacije nasilja i tada niko neće moći da kontroliše situaciju", kaže Pantić.

Prema njegovim riječima, Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici spreman je da u slučaju potrebe primi ljude kojima je potrebna neophodna medicinska pomoć. "Prema riječima direktora Zdravstvenog centra (Milana Jakovljevića), oni imaju dovoljne količine lijekova i drugih medikamenata koji su potrebni za zbrinjavanje eventualno povrijeđenih ljudi u sukobima", ističe Pantić.

On je istakao da Srbi ni u kom slučaju nisu spremni na ustupak kao što je uklanjanje barikada već su spremni da vojnicima KFOR-a periodično dozvole da prođu do prelaza Jarinje i Brnjak i izvrše rotaciju vojnika i snabdiju ih osnovnim životnim namirnicama. 

Na sjeveru Kosova postavljeno je 16 barikada i dvije u međuzoni između Jarinja i Rudnice i Brnjaka i Ribarića kojima, prema riječima Pantića, niko nema pravo da priđe.

Pantić je naveo da je danas, prema nekim procjenama, na svim barikada bilo oko 200 ljudi, dok će sutra odziv biti još masovniji. 
"Na barikadama su djeca, zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, penzioneri, studenti, koji su svojim primjerom pokazali komandantu KFOR-a da ih ucjene i prijetnje neće otjerati i da mirnim i demokratskim sredstvima pokažu neslaganje sa namjerama da se na sjever pokrajine instaliraju institucije tzv. republike Kosovo", kaže Pantić.

Prema njegovim riječima, proteklog vikenda u Kosovskoj Mitrovici bilo je stotinjak bajkera iz Beograda koji su dvije noći bili na barikadama i dali podršku Srbima na sjeveru Kosova. 

Srbi sa sjevera Kosova trenutno koriste tri alternativna puta kao vezu sa centralnom Srbijom.

"Nastavit ćemo da održavamo kontakte sa KFOR-om s ciljem pronalaženja prihvatljivog rješenja, ali ćemo od njih zauzvrat tražiti da pokažu izvjesnu dozu kooperativnosti i da ne zaustavljaju i maltretiraju Srbe koji prelaze na tim putevima", rekao je Pantić.

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović kaže da Beograd nastoji da spriječi KFOR u namjeri da nasilno ukloni barikade, jer bi ta odluka, između ostalog, mogla da ugrozi sve napore u rješavanju problema na prelazima Brnjak i Jarinje.

Komandant KFOR-a Erhard Drevs odgodio je za sutra polazak konvoja za snabdijevanje KFOR-a na prelazima na sjeveru Kosova, kako bi građanima dao više vremena za uklanjanje barikada.