Boris Tadić u UN-u
0

"Srbi bombardirani, Albanci nagrađeni"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Srbije Boris Tadić, povodom 10. godišnjice početka zračnih napada NATO-a na SR Jugoslaviju, ocijenio je da Srbija nikada više ne smije doći u situaciju da njezini građani budu kažnjavani i ubijani te kako međunarodna zajednica mora shvatiti da cijenu pogrešne politike nikada ne smiju životima plaćati nevini.

Tadić je u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a u ponedjeljak podsjetio da su građani SRJ bili kolektivno optuženi i bombardirani zbog, kako se tada navodilo, protjerivanja 800.000 Albanaca s Kosova, a ishod je bio taj da je po uspostavi međunarodne uprave više od 200.000 Srba napustilo Kosovo.

"Srbi su prije deset godina kažnjeni bombama, a kosovski Albanci deset godina kasnije, usprkos protjerivanju Srba i paljenju njihovih kuća i crkava, bivaju nagrađeni time što je više od 50 zemalja priznalo nelegalnu nezavisnost naše južne pokrajine", rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije je podsjetio da se danas navršava 10 godina od početka bombardiranja SRJ, i iznio podatke o broju ubijenih i ranjenih u toj operaciji NATO, kao i pričinjenoj materijalnoj šteti.

Država Srbija, kazao je Tadić, načelno osuđuje svaki ratni zločin i uvjerena je da svi krivci moraju biti suočeni s licem pravde.

"Naš načelni stav je da je svaki zločinac osoba s imenom i prezimenom i da kolektivna krivica naroda ili države ne može postojati. Nedavna presuda Haškog suda konkretnim osobama, četvorici bivših zvaničnika SRJ i jednom zvaničniku Srbije, u slučaju Kosova, pokazala je da ne postoji kolektivna krivica države Srbije i njenih građana", rekao je Tadić.

Iako se, istaknuo je Tadić, a prenio Tanjug, o opravdanosti visine izrečenih kazni može raspravljati, posljednjom presudom ICTY-a za konkretne zločine na Kosovu kažnjene su konkretne osobe i time je još jednom skinuta anatema sa cijeloga jednog naroda.