Regija
0

Solana i Rehn osudili nasilje na izborima u Makedoniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana danas je osudio nasilje na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Makedoniji i izrazio svoje razočarenje zbog toga što ono nije spriječeno u regijama pretežno naseljenim etničkim Albancima.

"Pratio sam jučerašnje izbore u Makedoniji i snažno osuđujem korištenje nasilja na dan izbora i mnogobrojne pokušaje da se uplaše birači", saopćio je Solana.

"Naravno, razočaran sam što se očekivanja o napretku nisu ostvarila, pogotovu zbog neuspjeha u sprečavanju nasilja u regijama naseljenim etničkim Albancima", naglasio je on, izrazivši žaljenje i zbog "mnogobrojnih neregularnosti".

"Ključni evropski standardi nisu ispunjeni", ocijenio je Solana.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izrazio je sa svoje strane "duboko žaljenje" zbog nasilja tokom izbora u Makedoniji i naglasio da su posmatrači zaključili da ključni međunarodni standardi nisu bili ispunjeni.

"Duboko žalim zbog nasilja koje je stavilo sjenku na izbore. Dan koji je trebalo da bude mirna demonstracija demokratskih vrijednosti pretvorio se u dan u kojem je jedna osoblja izgubila život, a više njih je ranjeno", saopćio je Rehn.

On je podsjetio da je posmatračka misija OSCE-a ocijenila da ključni međunarodni standardi nisu bili ispunjeni - od organiziranog nasilja, prijetnji, do izborne krađe.

"Selektivna primjena prava od strane državnih organa je također za ozbiljnu zabrinutost", naglasio je on.

Rehn je pozvao vlasti u Skoplju da isprave sve nedostatke i istraže sve incidente, te je naglasio da je održavanje slobodnih izbora jedan od ključnih kriterija za evropsku perspektivu Makedonije.