The Independent
0

Šokantna, ali ne i pogrešna odluka ICJ-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) u korist kosovske neovisnosti šokirala i Srbe i Albance, potaknuvši strahovanja da bi to moglo ohrabriti separatističke pokrete diljem svijeta, piše u subotu londonski The Independent u svom uredničkom komentaru.

Očekivalo se da sud neće presuditi u korist bilo koje strane, ostavivši Srbima i Albancima da sami interpretiraju zaključke. Umjesto toga, neobavezujuća presuda sudaca bila je u korist Albanaca mnogo više nego što je iko vjerovao, piše Independent i dodaje da ovakav ishod predstavlja katastrofu za Srbiju.

Time je praktički završena kampanja Beograda da uz pomoć međunarodnog prava privoli Kosovo da se vrati pod okrilje Srbije. Sada, ako bi Srbija pristala da razgovara s kosovskom vladom, činila bi to s mnogo slabije pozicije.

Srbi se osjećaju bijesno i poniženo. Oni i dalje vide Kosovo kao svoje povijesno pravo. Ali većina regije ispušta uzdah olakšanja, smatra Independent. Jer, što god loše principijelno mislili o separatizmu, ipak više vole relativni mir koji sada vlada.

Ovo treba imati u vidu kada se govori o tome da priznanje Kosova danas znači priznanje Južne Osetije sutra i slično; ovakav pesimizam ne treba prihvatiti kao što nijedan univerzalni zakon nije primjenjiv u svim ovakvim slučajevima. Slučajevi poput Kosova trebaju biti razmotreni svaki ponaosob, zaključuje Independent.