Regija
0

Slovenija podupire Kosovo u procesu liberalizacije viza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk, koji boravi u službenom posjetu Kosovu na čelu brojnog slovenskog izaslanstva, izjavio je u ponedjeljak u Prištini kako su dobri odnosi između Kosova i Slovenije faktor stabilnosti u regiji te je obećao podršku svoje zemlje u procesu liberalizacije viza.

Nakon razgovora s domaćinom, kosovskim predsjednikom Fatmiom Sejdiuom, ocijenjeno je da Kosovo i Slovenija produbljuju saradnju u svim područjima. Tuerk je izjavio kako će Slovenija nastaviti davati podršku Kosovu i dobrim odnosima dviju zemalja kao faktora stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Također je potvrdio podršku svoje zemlje procesu liberalizacije viza za Kosovo.

Slovenski predsjednik ocijenio je uspjehom ulazak Kosova u Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, dodavši da je sigurnosna situacija glavni uvjet gospodarskog i političkog razvoja, u čemu treba pomoći i međunarodna zajednica.

Slovenski predsjednik zauzeo se u ime svoje zemlje za slobodno kretanje građana regije u zemljama članicama Evropske unije.

Tuerk je razgovarao i s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i predsjednikom Kosovske skupštine Jakupom Kransiqijem te posjetio zapovjedništvo KFOR-a u Prištini i Peć, gdje je baza u kojoj djeluje slovenski kontingent u sklopu KFOR-a koji obuhvata 380 vojnika.

Ovo je prvu posjetu slovenskog predsjednika državi koju je većina članica EU-a priznala upravo u vrijeme slovenskog predsjedanja Unijom u prvoj polovini 2008.

Kako je priopćeno nakon razgovora slovenske ministrice odbrane Ljubice Jelušič s kosovskim ministrom sigurnosnih snaga Fehmijem Mujotom, Slovenija će dati 1,8 miliona eura za potrebe Kosovskih sigurnosnih snaga.