Postojnska jama
0

Slovenija i Austrija obilježavaju rad najstarijeg podzemnog poštanskog ureda

FENA
Postojnska jama
Postojnska jama
Sljedećeg mjeseca slovenska i austrijska pošta izdat će zajedničku poštansku marku kojom obilježavaju djelovanje najstarijeg podzemnog poštanskog ureda koji se nalazio u Postojnskoj jami, objavila je Pošta Slovenije.

Marka "Postojnska jama - Adelsberger Grotte" od 0,64 eura podsjeća na poštanski ured koji je austrijska pošta otvorila 1899. godine u poznatoj kraškoj špilji, kako bi posjetitelji razglednicom i žigom rodbini i prijateljima mogli posvjedočiti gdje su bili.

Podzemna pošta radila je sve do 1927. godine. Prema podacima iz austrijskih arhiva, prvih godina djelovanja podzemni poštanski ured u ljetnoj sezoni dnevno je znao prodati i desetak hiljada razglednica, a posjet je bio najveći u dane crkvenih blagdana.

Ova je godina proglašena i 800. godišnjicom posjećivanja Postojnske jame, prema natpisu "AD 1213" što su ga istraživači špilje otkrili i zabilježili još početkom 19. stoljeća.

To je najstariji od hiljada natpisa kojima su posjetitelji špilje nastojali ovjekovječiti gdje su bili, pišući svoja imena, godine i različite poruke. No, stručnjaci nisu saglasni oko toga je li natpis autentičan, tj. stvarno iz 1213. godine ili antedatiran budući da u to vrijeme pisanje godina arapskim brojkama još nije bilo prevladalo u cijeloj Evropi.