Regija
0

Sjednica Vlade Srbije tek 14. februara

FENA
Savjetnik premijera Srbije Vojislava Koštunice Branislav Ristivojević rekao je medijima u Srbiji da će sjednica vlade biti zakazana za četvrtak, 14. februara.

"Do tada ima dovoljno vremena da se održi sjednica Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj će se raspravljati o odluci EU da protupravno pošalje misiju za provođenje jednostrane nezavisnosti Kosova", rekao je Ristivojević.

On je dodao da će, ako bude potrebno, određene tačke rada Vlade, kako i do sada, biti rješavane telefonskim sjednicama.

U četvrtak će telefonskom sjednicom biti razmatrana prodaja RTB Bor, nakon što je ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio da zbog nezakazivanja sjednice Vlade prije petka, 8. februara, može da propadne ugovor o prodaji RTB-a austrijskoj kompaniji Ejtek.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić najavio je, kako se izvještava, mogućnost da vanredni parlamentarni izbori u Srbiji budu održani 11. maja, u danu kada su zakazani i pokrajinski i lokalni izbori.

On je u izjavi za jedan dnevni list u Srbiji rekao da bi takva odluka mogla da bude donesena ako premijer Vojislav Koštunica "ne pokaže minimum osjećaja za političku realnost".

Ljajić je Koštunicu, između ostalog, optužio za opstrukciju rada vlade i procesa evropskih integracija "zarad očuvanja gole političke vlasti".

"Građanima mora jasno da bude predočena cijena pogrešne političke odluke premijera", naglasio je Ljajić.

On je predstavnike koalicije DSS-NS optužio da se "vraćaju na besmislenu retoriku iz prošlosti" i ocijenio da su "narodnjaci" i radikali "zamijenili političke pozicije".

"Vlada Srbije je u najozbiljnijoj krizi od svog formiranja, a njen pad je trenutno najrealnije rješenje", rekao je ministar za rad i socijalnu politiku Srbije.

Neslaganja stranaka vladajuće koalicije u Srbiji oko odnosa prema Evropskoj uniji i njenoj misiji za Kosovo kulminirala su u srijedu do tačke u kojoj se postavlja pitanje da li je uopće moguća deblokada Vlade i parlamenta bez vanrednih parlamentarnih izbora.

Dok premijer Vojislav Koštunica i njegov DSS ne žele da sazovu sjednicu Vlade, tražeći da se prvo održi vanredna sjednica parlamenta posvećena ovim pitanjima, predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić i Demokratska stranka traže da se o političkom sporazumu sa EU prvo izjasni Vlada.

Za sada nema znakova popuštanja ni na jednoj od strana, ali se sve više govori o vanrednim parlamentarnim izborima.

"Da bismo očuvali stabilnost države neophodno je da sve institucije rade svoj posao, i niko ne smije da zbog stranačkih stavova opstruira rad državnih organa", rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić, a prenijela njegova pres služba u srijedu.

"Ne može rad Vlade da zavisi od bilo čije volje, niti Skupština može da zamijeni Vladu Srbije. Svako ima svoje ustavom i zakonom definirane obaveze i nadležnosti", naveo je, između ostalog, predsjednik Tadić.

Vojislav Koštunica je u odgovoru na Tadićev poziv naveo da je ustavna obaveza predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića da hitno zakaže sjednicu parlamenta, jer je Evropska unija "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Koštunica je u izjavi dostavljenoj beogradskoj agenciji Beta istakao da je neophodno da sjednica parlamenta bude odmah sazvana, "prije nego što albanski separatisti uz podršku SAD-a i EU proglase jednostranu nezavisnost".

Premijer Srbije je dodao i da bi poslanici na toj sjednici trebalo da se izjasne o odluci EU da pošalje svoju misiju na Kosovo.

"EU je svojom odlukom da protupravno pošalje misiju na Kosovo i Metohiju, s ciljem da provede Ahtisaarijev plan o nadziranoj nezavisnosti pokrajine, najdirektnije ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", naveo je Koštunica, javio je BBC.

On je dodao da je EU istovremeno ponudila Srbiji da potpiše politički sporazum, "što znači da se jednim aktom od Srbije otima 15 posto teritorije, a drugim se nudi politički sporazum".

"Uvjeren sam da svaki građanin Srbije vidi da se radi o bezobzirnoj ucjeni EU", naveo je, između ostalog, Vojislav Koštunica.