Makedonija
0

Šest godina od pogibije predsjednika Borisa Trajkovskog

SRNA
Pokojni Boris Trajkovski
Pokojni Boris Trajkovski
Makedonija danas odaje počast predsjedniku Borisu Trajkovskom, koji je prije šest godina poginuo u avionskoj nesreći kod Mostara, u kojoj je živote izgubilo i šestoro njegovih saradnika i dvojica pilota.

Međunarodna fondacija "Boris Trajkovski" organizovala je polaganje cvijeća na njegovom grobu u Aleji velikana na skopskom groblju u Butelju, a organizovano je i nekoliko foruma i diskusija.

Avion u kome je putovao predsjednik Trajkovski na međunarodnu konferenciju u BiH srušio se 26. februara 2004. godine kod Mostara, a ostaci aviona pronađeni su 24 časa nakon pada.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Prema tom izvještaju, navedeno je i da avioslužba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj.

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

U Skoplju nisu zadovoljni ni izveštajem o okolnostima u kojima je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski u avionskoj nesreći kod Mostara, 2004. godine, a Sobranje je formiralo Anketnu komisiju. 
Zajedno sa Trajkovskim, u avionu marke "kinger" poginuli su savjetnici u kabinetu predsjednika Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom Ministarstvu inostranih poslova, te članovi obezbeđenja predsjednika Boris Velinov i Ace Velinovski. 

Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.