Haški tribunal
0

Šešelj odbio pregled zbog nacionalnosti kardiologa

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Čelnik radikala Vojislav Šešelj odbio je zbog nacionalnosti ljekara da ga u pritvoru Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu pregleda kardiolog, saopćio je ICTY.

Tajništvo Haškog suda imenovalo je tri "međunarodno priznata" stručnjaka, endokrinologa, kardiologa i pulmologa, da pregledaju Šešelja.

U saopćenju izdanom u srijedu dodaje se da su imena i biografije izabranih ljekara dostavljeni Šešelju 3. februara i da on nije imao nikakvu primjedbu u vezi s tim.

Endokrinolog je pregledao Šešelja 17. i 18. februara kao što je i planirano.

"Optuženi, međutim, nije dozvolio drugom stručnjaku (kardiologu) da obavi pregled zakazan za 14. mart, niti da pogleda njegov zdravstveni karton, zbog njegove nacionalnosti", navedeno je u saopćenju tajništva ICTY-a.

Šešelj je, dodaje se u saopćenju, o odbijanju pregleda direktno obavijestio ljekara kada je on došao u pritvorsku jedinicu kako bi ga pregledao, prenio je Tanjug.

Tajništvo je saopćilo da prilikom imenovanja stručnjaka ne diskriminira osobe na temelju nacionalnosti i ne odobrava da takvu diskriminaciju vrši optužena osoba.

"Prema tome, u ovom trenutku se ne razmatra imenovanje drugog kardiologa", navedeno je u saopćenju.

Pregled trećeg stručnjaka, pulmologa, treba biti obavljen od 23. do 25. marta.

Prošle godine je Šešelj zbog srčanih smetnji, aritmije i tahikardije imao operaciju srca.

Šešelju, koji se u pritvoru ICTY-a nalazi od februara 2003. godine, sudi se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.