Regija
0

SDP sutra bira predsjednika stranke, Milanović jedini kandidat

FENA
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Prvi put po načelu 'jedan član - jedan glas' oko 38.000 članova SDP-a sutra će birati predsjednika stranke, odnosno mandat ponovno povjeriti aktuelnom predsjedniku i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću koji se jedini kandidirao za čelno mjesto u SDP-u.

Glasanje će biti otvoreno od 9 do 18 sati na 529 biračkih mjesta u svim stranačkim županijskim organizacijama.

Najviše birača, njih oko 6.400, glasat će u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija gdje pravo glasa ima 3.980 članova SDP-a.

U toj je županiji i najviše biračkih mjesta, 47, u Zagrebu će biti otvoreno 17 biračkih mjesta, a zajedno sa Zagrebačkom županijom njih ukupno 32.

U SDP-u se saznaje da je članstvu poslano oko 40.000 glasačkih listića, zajedno s izbornim pravilima.

Izbore će provoditi 35.000 članova stranke, budući da svaki birački odbor ima po šest članova, a provedbu izbora će nadzirati i glasove brojati 21 županijska izborna komisija.

Prvi rezultati izbora očekuju se u subotu oko 20 sati, a iako je centralna izborna komisija dužna pobjednika objaviti do 14. maja, Milanović će kao jedini kandidat potvrdu za novi mandat na čelu stranke dobiti već te večeri.

Milanovićevu kandidaturu SDP-ov Glavni odbor potvrdio je krajem aprila, kada su potvrđene i kandidature za čelna tijela stranke, odnosno za potpredsjednike SDP-a, članove Predsjedništva, Glavnog odbora itd.

Za te stranačke funkcije izbori će se provesti 2. lipnja na SDP-ovoj konvenciji.