Regija
0

Sastanak ministara eurozone o spašavanju eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija eurozone sastali su se danas u Bruxellesu u naporima da nađu načine za spašavanje tog 17-članog monetarnog bloka i za zaštitu Evrope, SAD-a, Azije i ostatka svijeta od finansijskog cunamija koji bi proistekao iz dužničke krize.

Glavna tačka dnevnog reda današnjeg sastanka ministara finansija eurozone je iznalaženje načina za integriranje raznolikih zemalja eurozone - od snažne Njemačke do majušne Malte - i taj zadatak ministri moraju obaviti brzo, bez odgađanja koje bi uzrokovale demokratske pojedinosti, kao što su referendumi koji oduzimaju vrijeme.

Ministri će razgovarati o takozvanim euroobveznicama koje bi zajednički izdavalo svih 17 članica tog monetarnog bloka, kojima bi, po principu svi za jednog, jedan za sve, sve članice međusobno garantirale dugove.

Trenutno svaka članica emitira svoje vlastite obveznice i svaka mora da plaća različite troškove pozajmljivanja.

Tri manje članice EU - Grčka, Portugal i Irska - opstaju samo zahvaljujući pomoći za spašavanje jer su već istisnute sa međunarodnih tržišta obveznica.

Dvije velike zemlje eurozone, opterećene dugovima - Italija i Španija - sve su bliže tome da također ostanu van tržišta obveznica, ali su njihove ekonomije suviše velike da bi ih EU mogla spasiti, javio je Radio Slobodna Evropa.

Njemački zvaničnici, prema pisanju štampe, predlažu da šest članica eurozone s vrhunskim kreditnim rejtingom "AAA" zajednički izdaju obveznice, ali je taj prijedlog, koji je Njemačka demantirala, naišao na protivljenje Evropske komisije, izvršnog tijela EU.

"Ukoliko Evropa slabi ili ima teškoće, tada je za nas znatno teže da ovdje otvaramo nova radna mjesta", ukazao je sinoć predsjednik SAD-a Barack Obama prilikom susreta sa zvaničnicima EU u Washingtonu.