James Steinberg
0

"SAD podržavaju lidere zapadnog Balkana u izgradnji zajedničke budućnosti"

FENA
James Steinberg (Foto: AP)
James Steinberg (Foto: AP)
Zamjenik američkog državnog tajnika James Steinberg poručio je u četvrtak, tokom posjete Beogradu, da su odnosi SAD-a i Srbije odlični i da je zvanični Beograd ključni regionalni partner američke administracije.

Steinberg je tokom svoje posjete regionu zapadnog Balkana razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem, kao i s političkim liderima u Ljubljani, Sarajevu i Banja Luci, a predviđeno je da kasnije posjeti i Prištinu.

Zamjenik američkog državnog tajnika je u izjavi za Tanjug istakao da njegova posjeta Balkanu predstavlja podršku liderima u regiji za izgradnju zajedničke evropske budućnosti.

Visoki američki zvaničnik je naglasio da SAD podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, posebno istakavši dobru saradnju dvije države po regionalnim pitanjima, kao i u oblasti odbrane i saradnje policija.

Steinberg je posebno istakao zadovoljstvo naporima koje Srbija i njen predsjednik preduzimaju za rješavanje pitanja u regiji i za izgradnju evropske budućnosti Srbije.

Kada je riječ o Kosovu, Steinberg je rekao da se SAD, i pored razlika koje postoje između Washingtona i Beograda oko pitanja statusa, zalažu za pronalažanje rješenja praktičnih pitanja građana na Kosovu.