Regija
0

Ruecker: Samo UNMIK može organizirati izbore na Kosovu

FENA
Šef UNMIK-a Joachim Ruecker izjavio je danas da Srbija ne može ni da organizira ni da održava lokalne izbore na Kosovu jer to predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, istakavši da izbore u Pokrajini može da organizira samo UNMIK.

"Srbija ne može da organizira lokalne izbore na Kosovu, i to će biti naš osnovni odgovor. Također, jasno ću staviti do znanja da, ukoliko Srbija pokuša da organizira lokalne izbore, oni neće biti validni", rekao je Ruecker u intervjuu za BBC.

Upitan o organiziranju srpskih parlamentarnih izbora također zakazanih za 11. maja, Ruecker je rekao da UNMIK te izbore neće organizirati, ali da neće ni sprečavati njihovo održavanje na teritoriji Kosova.

Šef UNMIK-a je naveo da je prošle sedmice kontaktirao sa zvaničnicima iz Srbije, pošto je iz medija saznao da Beograd namjerava da na Kosovu organizira parlamentarne i lokalne izbore.

"Pitao sam ih da li je to istina i stavio sam im do znanja da, ako je istina, to predstavlja gaženje Rezolucije 1244, mandata UNMIK-a i da je to neprihvatljivo", rekao je on.

Ruecker, koji je dobio pismo srpskih vlasti u kojem se potvrđuje namjera da se na Kosovu održe i lokalni izbori, rekao je da će konačan odgovor dati "nakon konsultacija sa stranama koje imaju interes po ovom pitanju".