Regija
0

Rehn očekuje da Hrvatska i Slovenija ubrzo riješe spor

FENA
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" da očekuje od Slovenije i Hrvatske da će brzo riješiti međudržavni granični spor.

On je dodao da je na "kraju vlastite kreativnosti" oko rješavanja tog problema. "Ne postoji nikakav tačan datum kao rok, ali mislim da ove dvije zemlje treba da daju svoj odgovor u prvoj polovini maja. Očekujem pozitivnu reakciju na naš kompromisni prijedlog, jer u međuvremenu je moja vlastita kreativnost i čak ona pravne službe Evrope komisije 'iritirana', a to nešto znači. Nadam se da će ove dvije zemlje sada prevazići i 'posljednje kilometre' i postići dogovor", kazao je on.

Rehn je naglasio da postoji interes članica EU da se taj spor konačno riješi.

Kada je riječ o budućim širenjima EU, on je naveo da "svakako da osnovni principi za prijem u EU moraju ostati zasluge svakog kandidata pojedinačno". "To, međutim, ne isključuje grupni pristup, ali ga i ne podržava", rekao je Rehn upitan da li bi EU, kako bi spriječila da bilateralni problemi koče prijem u EU, mogla istovremeno da primi Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju.

On je za prijem Turske kazao da pozdravlja podršku američkog predsjednika Baracka Obame Ankari, ali da je politika EU po tom pitanju evropska i da ne služi američkim interesima. "Svako mora razumjeti da će proces pristupanja Turske biti dugo i ponekad teško putovanje. Međutim, važno je da taj proces živi i da se pokrećemo, ne tempom brzog voza, već možda više brzinom tramvaja. Reforme Turske ka otvorenom i demokratskom društvu su važne, i to pomaže EU. Otvorili smo deset od 35 poglavlja u pregovorima o prijemu, a možda će ih biti još više za vrijeme češkog predsjedavanja. Za to, međutim, Turska mora da ispuni još neke uvjete", zaključio je Rehn.