Makedonija
0

Prvi slučaj svinjske gripe

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Makedoniji je danas potvrđen prvi slučaj novog virusa gripa tipa A /H1N1/, a riječ je o četvorogodišnjem djetetu, javio je dopsnik Srne iz Skoplja.

"Laboratorijska ispitivanja potvrdila su da je četvorodgodišnje dijete zaraženo novim gripom, ali će se, ipak, za zvaničnu potvrdu sačekati rezultati referentne laboratorije u Londonu", izjavio je makedonski ministar zdravstva Bujar Osmani na konferenciji za novinare.

Četvorogodišnje dete, koje je juče primljeno na Kliniku za infektivne bolesti u Skoplju sa simptomima novog gripa, prije nekoliko dana doputovalo je sa roditeljima iz Australije preko Londona. 

Nakon prvih simptoma karakterističnih za novi virus gripa, dijete je primljeno u bolnicu u Prilepu, nakon čega je upućeno na Kliniku za infektivne bolesti u Skoplju.

Direktor Klinike u Skoplju Zvonko Milenković izjavio je da nema mjesta za paniku, jer ova zdravstvena institucija raspolaže stručnim kadrovima  i kapacitetima za liječenje ove bolesti.

Virus H1N1 pojavio se prvi put u aprilu u Meksiku.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. juna globalnu pandemiju, što znači da se virus širi u najmanje dva regiona na svijetu. 
Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu su umrle 263 osobe, a zabilježeno je skoro 60 000 slučajeva u oko 100 zemalja.