Supruga Slavka Ćuruvije tvrdi
0

Prpa: BBC-ijevu novinarku je ubio plaćenik Slobodana Miloševića

Sarajevo-x.com
Jill Dando
Jill Dando
Udovica ubijenog srbijanskog novinara Slavka Ćuruvije, Branka Prpa, uvjerena je da je BBC-ijevu novinarku Jill Dando ubio plaćeni ubica po nalogu Slobodana Miloševića, i to isti onaj koji je ubio njenog supruga.

Prpa je u izjavi za britanske medije kazala da je Dando postala meta balkanskog kasapina Slobodana Miloševića nakon što je kritikovala njegov režim.

"Mislim da postoji veza između Jill Dando i mog muža. Mislim da su oboje pogubljeni", izjavila je Branka za britanski Mirror.

Ugledna historičarka umjetnosti, Prpa, je zatim ukazala na niz sličnosti.

"Oboje su bili novinari koji su 'stali na žulj' Slobodanu Miloševiću. Oboje su se u trenutku ubistva vraćali kući kada im je neko priša straga, oborio ih na zemlju i ispalio metak u glavu i oboje su odmah umrli", kazala je Prpa.

Osim toga, dan nakon ubistva Jill Dando, redakciju BBC-ja nazvao je muškarac s istočnoevropskim naglaskom i preuzeo odgovornost. Ubistvo je nazvao odmazdom za napad NATO-a na Beograd, te je zaprijetio kako je sljedeći na listi Tony Hall, novinar koji je izvještavao o sukobu na Kosovu.

"Pitanje je zašto su izabrali nju kada su imali toliko stranih novinara na meti. Jedino logično objašnjenje je da se radi o perverznim i zlim umovima koji se temelje na destrukciji i dokazivanju moći", kazala je Prpa.

Ona smatra kako je Dando odabrana radi slanja poruke. "Mislili su, ubit ćemo je i to u njenoj zemlji pa će svi znati koliko smo moćni. To je sasvim moguće objašnjenje i nimalo nerealno", smatra Prpa.

Jill je poput Ćuruvije u trenutku ubistva bila na vrhuncu slave i jedno od najprepoznatljivijh lica u Velikoj Britaniji.