Regija
1

Protesti u Vukovaru zbog pritvora petorice izgrednika

FENA
Policija na ulicama Vukovara (Foto: Hrv.hr)
Policija na ulicama Vukovara (Foto: Hrv.hr)
Vukovarsko-srijemska policija nije udovoljila zahtjevima demonstranata da iz pritvora pusti petoricu njihovih članova koju su popodne privedeni na kriminalističko istraživanje zbog nasilnog uklanjanja ploča s dvojezičnim natpisima, a oko 300 demonstranata nastavilo je protestvovati pred policijskom zgradom.

U zgradi Policijske uprave vukovarsko-srijemske predvečer su održani pregovori između policije i demonstranata koji traže puštanje na slobodu petorice privedenih, ali su ubrzo i završeni bez uspjeha, pa privedeni ostaju u policiji. Neslužbeno se saznaje da su u pritvoru zadržana tri Vukovarca i dva Vinkovčanina.

Iako je u 18 sati počeo sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, stotinjak članova Stožera ubrzo je prekinulo sastanak te su krenuli prema zgradi policije.

Ispred policijske zgrade okupilo se oko 300 demonstranata, pred koje je iza 18:30 sati izašao načelnik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Puž te od njih zatražio da izaberu trojicu predstavnika s kojima će policija razgovarati.

Za vrijeme tih razgovora, na kojima su demonstranti, kako se doznaje, davali jamstva da će se privedeni sutra odazvati na obavijesni razgovor na što policija nije pristala, demonstranti su ispred policijske zgrade pjevali domoljubne pjesme te skandirali herojskom Vukovaru. Isto su nastavili i nakon što su pregovori s policijom bezuspješno završili.

Drago Adžaga, jedan od čelnika Stožera, izjavio je kako demonstranti ostaju pred zgradom policije do daljnjega. Izvijestio je i kako je na sastanku Stožera dogovoreno da će se demonstranti sutra prijepodne okupiti na središnjem vukovarskom trgu, gdje će odlučiti o daljnjim koracima.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je hrvatsku javnost te sve branitelje i stradalničke udruge širom Hrvatske da zapale svijeće u svojim gradovima, u ulicama koje nose ime Grada Vukovara.

Na vukovarskim ulicama raspoređene su jake policijske interventne snage iz Vukovara i Vinkovaca te drugih policijskih uprava.

Popodne su postavljene dvojezične table na još dvije zgrade, javili su hrvatski mediji.